fbpx
Сьогодні
16:30 31 Жов 2023

На освітній платформі з’явився тест для визначення рівня володіння української мови: у чому рішення

Фото: Всеосвіта

В Україні на освітній платформі "Є-мова" до Дня української писемності та мови з'явився тест на визначення рівня володіння рідною мовою.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук платформи.

У чому проблема?

Як відомо, в Україні російська мова є другою за вживаністю мовою після української. Згідно з офіційними даними перепису 2001 року, російську мову назвали рідною 14 млн 273 тис. громадян України, або 29,6 % населення країни. З них етнічні росіяни становлять 56 %, тоді як решта — представники інших національностей.

Нагадаємо, що 25 квітня 2019 року Верховна рада ухвалила багатостраждальний закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Він закріпив, що єдиною державною мовою в Україні є українська – і вона обов'язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.

Одним з ключових завдань останньої є підготовка та проведення іспиту на рівень володіння державною мовою.

Проте багато громадян, які не задіяні в органах державної влади та публічних сферах, теж за останні роки виявили бажання вивчити рідну мову, особливо зараз, коли росія напала на нашу країну та вже понад 20 місяців в Україні йде війна.

Те, що в Україні частина людей розмовляють російською мовою, росія намагається використати як "доказ", що ми з росіянами — "один народ", а українська держава — штучна.

Яке рішення?

В Україні на освітній платформі "Є-мова" до Дня української писемності та мови з'явився тест на визначення рівня володіння рідною мовою.

Зазначають, що тест зорієнтує, наскільки добрим є розуміння письмових та усних текстів, а також, як добре користувач знає граматику і лексику. Також — тест визначить потребу вчитися та допоможе обрати відповідний курс.

"Мета цього тесту полягає у тому, щоб допомогти людям визначити свій орієнтовний рівень володіння українською мовою і потребу її вивчати. Ця ідея з'явилася ще до створення державного тесту.

Ми як волонтерська організація дуже довго над цим працювали, бо це потребувало технічних можливостей, таких як сайт. Сам тест ми розробили вже давно, він включає стандарти з української мови та враховує вимоги рівнів"розповіла засновниця платформи "Є-мова" Анастасія Розлуцька у коментарі Читомо.

Як це працює?

Для проходження тестування потрібно зареєструватися.

Тест є доступним 24/7 та безплатним, потребує до 60 хвилин на проходження.

Тут є різні типи завдань, які перевіряють:

  • розуміння тексту через слухання і прочитання,
  • базові знання граматики та рівень словникового запасу.

Тест розроблений з орієнтуванням на стандарт з української мови та враховує вимоги рівнів.

У підсумку можна дізнатися свій рівень:

  • елементарний користувач (А1 / А2);
  • незалежний користувач (В1 / В2);
  • досвідчений користувач (С1).
тест на мову

Фото: З відкритих джерел

В умовах тесту вказали, що повертатись до попередньої сторінки, щоб виправити відповідь – не можна

На сайті також зазначили, що тест не є і не дублює державний тест на рівень володіння українською мовою і не може замінити його.

"Державний тест націлений на тих, хто претендує на роботу в органах державної влади. Дуже часто до нас звертаються люди з органів державної влади, проходять наші курси й вимагають сертифікати державного зразка", пояснила Розлуцька.

На сьогодні уже 3000 осіб пройшли тест. Найвищий бал, який вдалося отримати, це 171 із 178 можливих. 

Нагадаємо, створили мобільний застосунок, що розповідає історію русифікації України. Завантажити його можна на сайті "Лінгвоцид".

Раніше Рубрика писала про журналістку з Харкова Ольгу Сітковську, яка виїхала за кордон, рятуючись від війни, і тепер викладає українську мову для українців та іноземців. Вона вивчила українську мову самотужки, а тепер допомагає з цим іншим.

"Рубрика" поспілкувалась з Ольгою про те, що допомагає вивчити мову і чому це зараз важливо. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Ольга Сітковська: "Перехід на українську мову — це не подія, а процес, який триватиме роками"".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: