fbpx
Сьогодні
15:59 02 Січ 2024

Відтепер зросли квоти на використання державної мови в українських медіа: у чому рішення

English version here

Фото: З відкритих джерел

З 1 січня 2024 року набули чинності окремі положення Закону "Про медіа", які передбачають збільшення обсягу програм державною мовою на телебаченні та радіо.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, пише Рубрика.

У чому проблема?

З 24 лютого 2022 року, коли відбулося повномасштабне вторгнення росії в нашу країну, українська мова перестала бути тільки засобом спілкування.

Проте частина посадових осіб і організацій, яким роблять зауваження про неналежне виконання закону про мову, ображаються або й подають до суду.

"Війна ж! Не до мови. Насамперед треба рятувати людей", — кажуть вони.

Кремінь переконаний, що треба рятувати від загарбників і людей, і мову. Бо не дарма ж окупанти, захоплюючи наші території, спершу знищують все українське. За мову катують, за мову вбивають.

"Ми стоїмо на тому, що треба захистити право громадян на отримання інформації державною мовою. А в умовах війни — забезпечити їхнє право на своєчасне та оперативне отримання інформації тією мовою, яка є одним з елементів конституційного ладу", — зазначає він.

За словами уповноваженого, "лагідна українізація" не завершиться ніколи. І це пояснюється природою, характером і ментальністю українців.

Яке рішення?

29 грудня президентом України Володимиром Зеленським був підписаний закон про медіа, який є вагомим наступним кроком на шляху до вступу України в Євросоюз.

Важливим положенням законопроєкту було збільшення мінімальної україномовної квоти на телебаченні   — до 90% для загальнонаціональних і до 80% для місцевих каналів.

Не менш важливо, що до україномовних зараховуватимуться лише справді україномовні передачі та фільми, а не двомовні, як тепер.

Як це працює?

Відповідно до положень частин 1-4 статті 40 закону, мінімальна частка української мови програм на радіо та в телевізійних медіа загальнонаціональної та регіональної категорій збільшується з 75 до 90%, а в телевізійних медіа місцевої категорії — із 60 до 80%:

  • Програми державною мовою, зокрема фільми, у загальному тижневому обсязі мовлення телеканалів загальнонаціональної та регіональної категорій між 07:00 та 18:00 і між 18:00 та 22:00 мають становити не менше за 90%, а для телеканалів місцевої категорії — бодай 80% від загальної тривалості програм (або їхніх частин).
  • Також радіомовники зобовʼязані вести ефіри державною мовою — не менш ніж 90% тижневого обсягу ведення програм. Це стосується, зокрема, і новинно-аналітичних блоків, розважальних програм (з ведучими, дикторами радіопрограм).
  • Тижневий обсяг програм новин державною мовою телемовника або радіомовника, який є ліцензіатом або реєстрантом, має становити не менше ніж 90% від загальної тривалості всіх програм новин, поширених у кожному проміжку 07:00-18:00 та 18:00-22:00.

"Такі нововведення — вагомий крок у захисті українськомовного інформаційного простору і прав громадян на отримання інформації державною мовою", — вважає Кремінь.

Нагадаємо, що про історію русифікації нашої мови та культури відтепер можна дізнатися у застосунку "Лінгвоцид", який створили українські розробники.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: