fbpx
Сьогодні
13:50 22 Лис 2023

Понад 40 % батьків не задоволені знаннями дітей з української мови та літератури, - ДСЯО

Попри те, що українська мова є рідною для більшості вчителів та учнів, 43% батьків в Україні незадоволені рівнем знань своїх дітей з державної мови та літератури.

Про це заявили у нещодавньому дослідженні Державною службою якості освіти, пише "Інтерфакс-Україна".

Як з'ясувалося, прагнення до вдосконалення цих знань висловлюють 72% учнів, однак лише третина з них реально використовує можливості для покращення своїх знань.

Дані аналізу виявили, що 94% вчителів, 93% батьків та 91% учнів вважають українську мову рідною. Однак, зауважують, що невдоволення рівнем володіння українською мовою та літературою серед батьків становить 43%.

Водночас рівень задоволеності батьків забезпеченням функціонування української мови в закладах освіти зріс на 6% у 2022/2023 навчальному році (93%) у порівнянні з попереднім роком (87%).

Моніторингове дослідження закладів загальної середньої освіти щодо використання державної мови учасниками освітнього процесу здійснювали шляхом анкетування. Опитано 30 284 учасників освітнього процесу, з яких 3726 вчителів, 10 558 батьків та 16 тис. учнів.

Нагадаємо, що в Україні на освітній платформі "Є-мова" до Дня української писемності та мови з'явився тест на визначення рівня володіння рідною мовою.

Окрім того, української мови в цьому році у соціальних мережах стало більше.

Також ми писали про журналістку з Харкова Ольгу Сітковську, яка виїхала за кордон, рятуючись від війни, і тепер викладає українську мову для українців та іноземців.

"Рубрика" поспілкувалась з Ольгою про те, що допомагає вивчити мову і чому це зараз важливо. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Ольга Сітковська: "Перехід на українську мову — це не подія, а процес, який триватиме роками"".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: