fbpx
Сьогодні
19:24 18 Січ 2024

Міноборони під'єднали до Єдиного порталу викривачів: навіщо це рішення

Міністерство оборони підʼєднали до Єдиного порталу повідомлень викривачів від Нацагентства з питань запобігання корупції.

Про це повідомила пресслужба відомства, пише Рубрика.

У чому проблема?

У грудні 2023 року Служба безпеки України у взаємодії та за сприяння Міноборони викрила корупційну схему придбання боєприпасів для ЗСУ майже на 1,5 мільярда гривень. Керівника Головного управління Міністерства оборони, якого підозрюють у цій справі, взяли під варту без права внесення застави до 19 лютого 2024 року.

Окрім того, співробітники правоохоронних органів оголосили нову підозру колишнім заступнику міністра оборони і начальнику департаменту у розтраті майже 950 млн грн на неякісні бронежилети.

Також 21 січня минулого року у ЗМІ з'явилася інформація, що Міністерство оборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Про це повідомляли ЗМІ.

Через скандал із закупівлею їжі для військових у відставку подав заступник міністра оборони України В'ячеслав Шаповалов.

Шевченківський районний суд Києва 9 жовтня залишив колишнього заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова під вартою до 1 листопада. Він може вийти, внісши 50 млн грн застави.

Крім того, правоохоронці викрили колишнього заступника міністра оборони на ще одному корупційному епізоді: разом зі спільниками у 2022 році він закупив іще одну партію неякісних бронежилетів для українських військових, розтративши понад 948 мільйонів бюджетних гривень.

Яке рішення?

Міністерство оборони включили до переліку держорганів на спеціальному порталі НАЗК – єдиного порталу викривачів корупції.

Як це працює?

Відтепер кожен, кому відомо про можливі факти корупційних або пов'язаних із корупцією правопорушень у Міноборони, може подати повідомлення викривача корупції, зокрема й анонімно.

"За допомогою цієї захищеної системи можна контролювати стан та результати розгляду повідомлення, отримати інформацію про статус викривача", — кажуть у відомстві.

Портал гарантує заявникам дотримання умов анонімності та конфіденційності, а також надійний захист персональних даних.

Розповісти про можливі факти корупційних або пов'язаних із цим правопорушень також можна через:

  • спеціальну телефонну лінію Міноборони +38 044 271 39 86;
  • електронну пошту [email protected];
  • офіційний вебсайт відомства.

Довідка

Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, свідками яких вони стали, було запущено 6 вересня.

Спеціальний ресурс забезпечує анонімне надсилання повідомлень працівниками організацій про корупцію в їхніх структурах – інформація викривачів оперативно надсилається її керівникам або уповноваженим підрозділам (особам) з питань запобігання та виявлення корупції, а також до спеціально уповноваженого суб'єкта у сфері протидії корупції.

Як повідомлялось, у Міноборони проводять реорганізацію та "вичищають систему". Міністр оборони України Рустем Умєров анонсував виявлення нових корупційних порушень в оборонному відомстві.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: