fbpx
Сьогодні
19:44 17 Січ 2024

Міноборони ухвалило рішення розірвати контракт на постачання продуктів із компанією Гринкевича

Міністерство оборони подало до Державного бюро розслідувань заяву про визнання потерпілою стороною у справі проти компаній, афільованих із підприємцем Ігорем Гринкевичем.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міноборони.

Як стало відомо Міноборони від ДБР, під час проведення досудового розслідування ДБР отримало докази про те, що в межах підписаних 23 лютого 2023 року контрактів компанії «Будівельна компанія Сітіград», «Трейд лайнс рітейл», «Будівельний альянс Монтажпроект» постачали Міноборони низькоякісні товари. Це спричинило Міністерству оборони матеріальну шкоду на загальну суму понад 934 мільйонів гривень, свідчать дані ДБР.

В межах досудового розслідування ДБР арештувало рахунки та активи цих компаній.

Наприкінці 2023 року одна з вище зазначених компаній – «Трейд лайнс рітейл» – на конкурсних торгах в системі Prozorro була визнана переможцем на постачання харчів по одному з 30 контрактів для ЗСУ. Через неможливість забезпечити поставки продуктів, Міноборони ухвалило рішення та надіслало всі необхідні документи «Трейд лайнс рітейлу» для розірвання контракту.

Щоб уникнути складнощів із харчовим забезпеченням, 16 січня Міноборони оголосило в Prozorro інший конкурс на укладення контракту щодо постачання харчування для ЗСУ за процедурою прямих договорів.

Що відомо про справу Грінкевича

Варто зазначити, що у розпал війни, коли кожна копійка спрямована на оборону країни. Проте деякі особи знаходять способи збагатитися за рахунок державних закупівель, зокрема компанії родини Юрія Гринкевича, колишнього заступника Міністра оборони України, які виграли тендерів Міноборони на загальну суму понад 3,2 млрд грн.

Юрій Гринкевич хоч і звільнився з посади заступника міністра у 2020 році, але, схоже, зберіг вплив у Міністерстві оборони. Його брат Олег Гринкевич є засновником та бенефіціаром низки компаній, які регулярно беруть участь у тендерах Міноборони.

Ми писали в кінці року, що працівники Державного бюро розслідувань затримали львівського бізнесмена, який був одним з найбільших постачальників Міністерства оборони: він пропонував 500 тисяч доларів США одному із керівників Головного слідчого управління ДБР.

Як повідомили у відомстві, за хабар підприємець хотів повернути майно підконтрольних йому компаній, яке було вилучене у рамках кримінального провадження. За даними "УП", мова йде про Ігоря Гринкевича.

Саме ж провадження стосувалося оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ під час яких Міноборони було завдано понад 1 млрд грн збитків.

Загалом же компанії бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. Втім, багато контрактів не було виконано, а деякі не в повному обсязі або за завищеними цінами.

Гринкевичу оголосили підозру за ч. 3 ст. 369 ККУ (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 8 років.

Також 30 грудня Печерський районний суд міста Києва обрав Гринкевичу запобіжний захід. Його взяли під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 420 мільйонів гривень. Наразі підприємець лишається під арештом.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: