fbpx
Сьогодні
10:44 17 Січ 2024

Німеччина надасть Україні військові товари на понад 7 млрд євро, - оголосив канцлер ФРН після розмови з Байденом

Фото: Reuters

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Сполучених Штатів Джо Байден напередодні провели телефонну розмову, під час якої обговорити, серед іншого, нагальність подальшої підтримки України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Twitter (Х) очільника німецького уряду.

У своєму дописі канцлер повідомив, що він та президент Байден єдині у своєму бажанні продовжувати надавати Україні фінансову, гуманітарну та військову підтримку.

"Німеччина надає понад сім мільярдів євро у вигляді військових товарів у 2024 році", – зазначив Шольц.

У Білому домі також заявили, що в розмові лідери скоординували подальшу непохитну підтримку України перед обличчям агресивної війни з боку росії.

Розмова відбулась у той час, як Конгрес Сполучених Штатів та Європейського Союзу гальмують рішення щодо подальшої багатомільярдної допомоги Україні.

Нагадаємо, Байден 17 січня прийме лідерів і топ-політиків Конгресу в Білому домі для обговорення запиту на додаткове фінансування, зокрема для військової допомоги Україні.

Глава Білого дому заявив, що готовий до серйозних змін у міграційній політиці та закликав республіканців не блокувати допомогу Україні, бо в іншому разі доведеться платити ще більше.

А Олаф Шольц сподівається використати саміт ЄС 1 лютого, щоб закликати держави-члени до відправлення Україні більшої кількості зброї.

Варто зауважити, що німецька опозиційна партія Християнсько-демократичний союз хоче, щоб питання передачі Україні далекобійних ракет Taurus було винесено на голосування у Бундестазі.

Лідер фракції ХДС Фрідріх Мерц заявив, що 17 січня, вдень вони внесуть до парламенту пропозицію про резолюцію, яка передбачатиме Taurus для України.

Голосування має відбутися після доповіді уповноваженої з питань оборони Єви Хегль від Соціал-демократичної партії Німеччини.

"Ми вважаємо, що ситуація в Україні стає дедалі критичнішою", – зазначив Мерц.

За його словами, українські військові нібито поки що не мають перспектив відтіснити російські війська. Але крилаті ракети Taurus могли б допомогти ЗСУ змінити це.

Допомога від Німеччини

14 жовтня Німеччина передала Україні багатоцільові гусеничні всюдиходи Bandvagn 206, машини для прикордонників та 50 систем для виявлення дронів.

А 11 жовтня Німеччина оголосила про нову військову допомогу Україні вартістю близько одного мільярда євро. Пакет містить додаткові системи протиповітряної оборони, танки й боєприпаси.

Під час візиту до Києва 21 листопада міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив про новий пакет допомоги Україні.

Також 14 грудня Німеччина оголосила новий пакет військової допомоги для Збройних сил України з боєприпасами та технікою. Як зазначили, у пакет увійшли:

  • 7390 снарядів калібру 155 мм для української артилерії західного зразка,
  • 47040 пострілів калібру 40 мм для автоматичних та ручних гранатометів.

Як писала Рубрика, друга система Patriot, яку Німеччина пообіцяла передати Києву, запрацює в Україні ще у цьому році.

4 січня ФРН вчергове оновила список наданої Україні військової допомоги, до якого ввійшли надважлива для українських захисників система протиповітряної оборони Skynex із боєприпасами.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: