fbpx
Сьогодні
14:19 11 Січ 2024

Севастополь для російських окупантів є технологічним хабом, - Неїжпапа

Севастополь для російських загарбників – це технологічний хаб, без якого неможливо утримувати флот російської федерації у Чорному морі. На даний час задача ЗСУ зробити неможливим використання росіянами морських баз.

Про це командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа розповів в інтерв'ю "УП", пише Рубрика.

"Севастополь – це головна база, яка повністю задовольняє утримання флоту, ремонтну базу, це декілька ремонтних заводів, а ще ж аеродроми, і той же "Бельбек", і "Кача". У тому ж Новоросійську немає ні аеродромів, ні великих ремонтних заводів, ні таких місць зберігання озброєння тощо.

Це за великим рахунком одна з причин, чому вони в Криму опинилися в 2014 році. Тому що без Севастополя тримати Чорноморський флот в Чорному морі вони б не змогли", – зазначив віцеадмірал.

Він уточнив, що Севастополь – це база, яка будувалась сторіччями.

Зокрема, там розосереджені боєприпаси, запаси пального, які заховані в горах, їх не так легко вразити. Там же знаходяться ракети "Калібр", бо є закриті системи їх зберігання.

По-друге, сказав командувач, у Севастополі – центр медичного забезпечення, великий шпиталь і таке інше.

Там же побудовані всі освітні заклади.

"Тобто Севастополь – це такий стратегічний хаб", – пояснив Неїжпапа.

За його словами, у Новоросійську, наприклад, знаходитися флоту рф, особливо в значній кількості, чисто фізично небезпечно.

"Той військовий порт, який Росія будувала уже під час незалежності України, він був збільшений, але він недостатньо розвинутий, щоб забезпечити базування Чорноморського флоту", – сказав командувач.

На питання, наскільки реально зробити так, щоб росія, навіть контролюючи окупований півострів, не могла використовувати його морські бази, Неїжпапа відповів:

"Це робота, яку треба зробити. Є задача президента, головнокомандувача Збройних сил, і ми будемо працювати".

Раніше віцеадмірал Олексій Неїжпапа розповів про перше застосування української протикорабельної крилатої ракети "Нептун" у війні з російською федерацією: тоді стався підрив біля корабля, а російські окупанти збили свій літак.

Що відомо про атаку на кораблі рф

Нагадаємо, що 26 грудня українські Сили оборони атакували великий десантний корабель Чорноморського флоту рф "Новочеркаськ" у районі Феодосії.

Окрім того у ПС ЗСУ повідомили, що корабель був знищений саме крилатими ракетами української авіації.

Ігнат заявив, що російські загарбники не зможуть тепер використовувати десантний корабель "Новочеркаськ", який українські Сили оборони атакували.

Окрім того, у жовтні 2022 року морські дрони Служби безпеки України атакували кораблі Чорноморського флоту рф у Севастопольській бухті, пошкодивши зокрема фрегат "Адмирал Макаров".

У 2023 році дрони СБУ уразили:

У грудня повідомляли, що Чорноморський флот російської федерації сховав у Новоросійську майже всі "серйозні кораблі", включаючи носії крилатих ракет "Калібр".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: