fbpx
Сьогодні
Фото 15:25 08 Січ 2024

Актор та амбасадор UNITED24 Лієв Шрайбер відвідав український криголам "Ноосфера"

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Український науково-дослідний криголам "Ноосфера" відвідав відомий голлівудський актор, продюсер, режисер та один з амбасадорів України в ініціативі UNITED24 Лієв Шрайбер.

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі, пише Рубрика.

Зазначається, що нині Лієв перебуває на круїзі Антарктикою.

У районі острова Кінг Джордж він побачив українське судно "Ноосфера", що саме прямує зі станції "Академік Вернадський" до Чилі.

Через United24 актор зв'язався з екіпажем судна, запитавши, чи можна було б відвідати криголам та поспілкуватися з його командою.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

"Головною темою короткого спілкування стала повномасштабна війна в Україні та можливість країни навіть в таких умовах розвивати науку й антарктичні дослідження", — зазначили в НАНЦ.

Лієв Шрайбер після початку повномасштабного вторгнення рф започаткував ініціативу BlueCheck Ukraine, а з липня 2022 року став амбасадором UNITED24 за напрямом "Медична допомога".

Зокрема, восени 2022-го Шрайбер ініціював збір коштів на закупівлю генераторів для українських лікарень.

Після його звернення перші 100 000 доларів зібрали протягом кількох годин.

Згодом до збору долучилися інші амбасадори платформи. Разом їм вдалося акумулювати на підтримку проєкту 3 000 000 доларів.

Довідка про криголам

"Ноосфера" — це справжній "плавучий інститут", який дозволяє охопити дослідженнями 90% площі океанського дна.

На його борту — вісім лабораторій, де одночасно можуть працювати до пів сотні науковців.

На ньому можна здійснювати роботи в будь-якій точці Світового океану й прокладати довгі маршрути завдяки автономності плавання до двох місяців.

Крім того, на палубах є можливість розташувати додатково п'ять лабораторій у морських контейнерах із забезпеченням їх електрикою та всім необхідним.

По всіх лабораторіях і житлових каютах протягнуто Ethernet, тому працювати на ноутбуці можна ледь не з кожного куточка судна. Одночасно на борт можна прийняти до 50 науковців, які матимуть комфортні умови роботи та відпочинку, адже на ньому є не тільки кают-компанія, яку можна перетворити на імпровізований конференц-хол, а й навіть бібліотека.

Особлива гордість судна — дві лебідки, що дозволяють занурювати різноманітні прибори на кабель-тросах на глибину до восьми кілометрів і керувати ними на цій глибині.

За робочими характеристикам — це справжній криголам, який може проходити крізь суцільний лід.

Свій перший антарктичний сезон "Ноосфери" відбувся з кінця січня до кінця травня 2022 року.

Нагадаємо, Рубрика повідомляла, що вночі 11 грудня український науково-дослідний криголам "Ноосфера" дійшов до антарктичної станції "Академік Вернадський".

Як повідомляла Рубрика, українські полярники візьмуть участь у міжнародному дослідженні забруднення Антарктики.

Також повідомлялось, що до міжнародної мережі інфраструктур для полярних досліджень увійдуть українська арктична станція "Академік Вернадський" та криголам "Ноосфера". Це стало можливим завдяки виграному проєкту ЄС "Горизонт Європа".

Нагадаємо, у квітні цього року український науково-дослідний криголам "Ноосфера", доправивши до Кейптауна три експедиції, завершив с вій другий антарктичний сезон.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: