fbpx
Сьогодні
Відео, фото 22:27 10 Січ 2024

Зеленський у Вільнюсі провів низку переговорів: із прем'єром Литви обговорили оборонну співпрацю

Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський у ході сьогоднішнього візиту до Литви провів у Вільнюсі переговори з прем'єр-міністеркою країни Інгрідою Шимоніте. Також він зустрівся зі Спікеркою та керівництвом Сеймасу Литви і головами найбільших фракцій.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на інтернет-представництво українського президента.

Зеленський під час зустрічі з Інгрідою Шимоніте висловив вдячність уряду Литви за всебічну допомогу Україні, яка відбиває широкомасштабну військову агресію рф.

Фото: скриншот відео

Сторони обговорили оборонну співпрацю між Україною та Литвою, а також спільні проекти в енергетичній та інфраструктурній сферах.

Також зазначається, що український президент та очільниця литовського уряду під час бесіди наголосили на важливості розблокування бюджетної підтримки від Європейського союзу для України розміром 50 мільярдів євро на чотири роки в межах програми Ukraine Facility.

Окрім того, у межах офіційного візиту до Литовської Республіки Президент України Володимир Зеленський зустрівся зі:

  • Спікеркою Сеймасу Литви Вікторією Чмілітє-Нільсен,
  • її заступниками,
  • головами парламентських комітетів,
  • керівниками найбільших фракцій литовського парламенту.

Володимир Зеленський відзначив лідерство Сеймасу в багатьох питаннях допомоги Україні та важливість підтримки на парламентському рівні.

"У деяких питаннях важливі не розміри країни, а гучність її голосу. Ми чуємо чіткий і гучний голос Литви на нашу підтримку та дуже вдячні вам за це", – зазначив Президент.

Фото: ОПУ

Глава держави обговорив із литовськими парламентарями подальшу підтримку інтеграції України в НАТО та кроки, необхідні для цього.

Також було приділено увагу спільній роботі України та Литви разом з іншими партнерами над притягненням РФ до відповідальності за злочини, скоєні під час війни проти нашої країни.

Що відомо про візит Зеленського до Литви

Нагадаємо, що до столиці Литви міста Вільнюсу з неанонсованим візитом прибув президент України Володимир Зеленський.

У Вільнюсі Президент України Володимира Зеленський зустрівся з главою Литви Гітанасом Наусєдою. На спільній пресконференції Президент Литви Гітанас Науседа анонсував, що його країна схвалила пакет довгострокової військової допомоги Україні на 200 млн євро.

Також у середу, 10 січня, президенти України та Литви Володимир Зеленський та Гітанас Науседа підписали у Вільнюсі спільну заяву. У присутності голів держав також було підписано низку двосторонніх документів, зокрема:

Під час спільної прес-конференції з президентом Литви Науседою глава української держави наголосив, що країна здобуде перемогу над Росією, й одного разу настане день "після диктатора Володимира Путіна".

Варто зазначити, від початку повномасштабного вторгнення фінансова допомога Литви нашій державі склала понад 1 млрд євро.

Литва є одним із союзників України, який допомагає Києву не лише зброєю та військовою технікою, а й навчає українських військових.

Володимир Зеленський також анонсував, що після Литви відвідає Латвію та Естонію. Там він зустрінеться з високопосадовцями країн Балтії.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: