fbpx
Сьогодні
16:20 10 Січ 2024

Україна отримає від Литви пакет довгострокової військової допомоги на €200 мільйонів, - Науседа

English version here

Фото: ОПУ

Литва схвалила пакет довгострокової військової допомоги Україні на 200 млн євро. Уже в січні вона відправить боєприпаси, генератори, системи детонації, а в лютому – бронетранспортери M577.

Про це заявив Президент Литви Гітанас Науседа на спільній пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським у Вільнюсі, пише Рубрика.

У Вільнюсі Президент України Володимира Зеленський зустрівся з главою Литви Гітанасом Наусєдою.

"У межах офіційного візиту до Литовської Республіки Президент України Володимир Зеленський розпочав зустріч із Президентом Литви Гітанасом Наусєдою", – повідомляється на сайті глави Української держави.

Фото: ОПУ

Зеленський подякував своєму литовському колезі за теплий прийом навіть у таку холодну пору року.

"Ми надзвичайно вдячні за вашу особисту підтримку, підтримку вашої команди та всього литовського суспільства, за дуже тепле ставлення до українських людей", – сказав Президент України.

Він відзначив потужну оборонну, гуманітарну та політичну підтримку України з боку Литви.

Зеленський також наголосив на важливості підтримки Литовською Республікою історичного рішення про початок переговорів щодо членства України в ЄС. Під час зустрічі буде обговорено подальші кроки на шляху євроінтеграції Української держави.

Зі свого боку Наусєда зазначив, що основною темою переговорів будуть усі питання, які наближають перемогу України в боротьбі з російською агресією.

Фото: ОПУ

Сторони мають намір обговорити:

  • ситуацію на фронті,
  • питання координації оборонної т,
  • фінансової підтримки України.

Також ітиметься про координацію позицій у процесі підготовки до саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні влітку 2024 року.

На спільній пресконференції з  Володимиром Зеленським Президент Литви Гітанас Науседа анонсував, що його країна схвалила пакет довгострокової військової допомоги Україні на 200 млн євро.

"Ми продовжуємо підтримувати відважних українців у їхній боротьбі всіма засобами: військовими, економічними, політичними. На Раді національної оборони Литви ми схвалили пакет довгострокової військової допомоги Україні на суму 200 млн євро. У січні ми знову відправимо в Україну боєприпаси, генератори, системи детонації, а в лютому – бронетранспортери M577", – сказав він.

Глава держави відзначив, що Литва буде тренувати українських солдатів і зміцнювати співпрацю в оборонній промисловості.

Фото: ОПУ

Підписані угоди між українською та литовською оборонною промисловістю Наусєда назвав ще одним прикладом тісної військової співпраці двох держав.

Що відомо про візит Зеленського до Литви

Нагадаємо, що до столиці Литви міста Вільнюсу з неанонсованим візитом прибув президент України Володимир Зеленський.

Президент анонсував, що 10 січня відвідає Литву, а після — Латвію та Естонію. Там він зустрінеться з високопосадовцями країн Балтії.

Як зауважив Зеленський, у ході зустрічі передбачаються перемовини з: президентом, прем'єр-міністром, спікером Сеймасу, зустрічі з представниками політичних сил, ЗМІ та української громади.

Серед обговорюваних питань:

  • безпека,
  • інтеграція до ЄС та НАТО,
  • співпраця в галузі РЕБ і дронів,
  • подальша координація європейської підтримки.

Варто зазначити, що Литва є одним із союзників України, який допомагає Києву не лише зброєю та військовою технікою, а й навчає українських військових.

Варто зазначити, від початку повномасштабного вторгнення фінансова допомога Литви нашій державі склала понад 1 млрд євро.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: