fbpx
Сьогодні
Фото 16:10 08 Січ 2024

Екорішення: в Ужгороді запрацював майданчик для сортування сміття

English version here

Фото: Ужгородська міська влада

29-го грудня в Ужгороді запрацював майданчик для сортування сміття, де можна розсортувати пластикові та скляні пляшки, батарейки, картон й папір та алюмінієві банки.

Про це Суспільному розповіла директорка товариства з обмеженою відповідальністю "АВЕ Ужгород" Наталія Якубик, цитує Рубрика.

У чому проблема?

Людина все своє життя продукує сміття. Через надмірне виробництво товарів та культуру споживання ця проблема загострюється, а вільних площ на сміттєзвалищах майже не залишилось.

Наразі Україна на 46-му місці зі 109 країн через забруднення навколишнього середовища.

На сміттєзвалищах накопичується понад 12,4 млрд тонн сміття, що забруднює довкілля отруйними речовинами та негативно впливає на наше здоров'я.

Щороку кожен українець продукує від 300 до 500 кг відходів, з яких ТІЛЬКИ 15 кг йде на переробку.

Для вирішення цієї проблеми та скорочення кількості відходів пропонують популяризувати сортування та вторинну переробку сміття.

Яке рішення?

"Екологічний острівець" запрацював в Ужгороді 29-го грудня на вулиці Адама Міцкевича, 9.

Фото: Ужгородська міська влада

За словами директорки ТОВ "АВЕ Ужгород" Наталії Якубик, він є першим в Україні.

Фото: Ужгородська міська влада

На майданчику прийматимуть відсортовані відходи:

  • папір,
  • картон,
  • пластик,
  • скло,
  • алюмінієві банки,
  • металобрухт.

Як це працює?

Це – велика загороджена територія, щодня там знаходитиметься працівник "АВЕ Ужгород", який прийматиме від людей відсортовані відходи, за це можна отримувати гроші.

Фото: Діана Шух

Коли працівника нема, можна самостійно викинути відсортоване сміття, для цього є відповідні бокси.

Робота "острівця" допоможе й зі своєчасним вивезенням великогабаритних та ремонтних відходів, зменшенням, а згодом й унеможливленням накопичення відходів поряд з контейнерними майданчиками загального користування, адже тут прийматимуть і великогабаритні, ремонтні та  будівельні відходи.

Фото: Ужгородська міська влада

До послуг мешканців навколишніх будинків – і звичайні контейнери, для побутових відходів.

Місцева жителька Ольга, яка розсортувала вдома скляні та пластикові пляшки, каже що із таким майданчиком в їхньому мікрорайоні буде набагато чистіше.

Фото: Ужгородська міська влада

"Добре, дуже добре, що відкрили такий майданчик. Акуратно так, що я навіть і не думала, що так може бути. Тут, наприклад, кидаєте різне сміття, а тут пляшки, банки, картон".

На майданчику розміщені 5 спеціальних контейнерів для сортування відходів: для пластикових та скляних пляшок, батарейок, картону й паперу та алюмінієвих банок.

"Приїжджає машина і забирає на базу. Пакетики ми відділяємо від картону. Усе це пресується, складається і потім відправляється по заводах на переробку. В основному, приїжджає цей автомобіль і забирає по місту. А якщо скло, то є більша машина, бо то тяжке сміття", — розповів працівник товариства з обмеженою відповідальністю "АВЕ.

Фото: Ужгородська міська влада

"Екологічний острівець" для сортування сміття збудували за гроші товариства з обмеженою відповідальністю "АВЕ Ужгород".

Директорка ТОВ "АВЕ Ужгород" Наталія Якубик каже:

"Це не просто сміттєвий майданчик. Це об'єкт, де людина може прийти, дізнатися, як правильно поводитися з відходами. На місці є працівник товариства, який проконсультує, як правильно сортувати, які є принципи сортування, чому потрібно сортувати. Адже, крім того, це є вимогою закону України "Про відходи" — це юридичний аспект. Ще є екологічний аспект. Ми хочемо запобігти утворенню такої величезної кількості відходів, яка завозиться на наш полігон".

Фото: Ужгородська міська влада

Разом із тим, у компанії наголошують – основна мета такого "Екологічного острівця", щоб люди зрозуміли:  сортування — це не тренд, а необхідність!

Нагадаємо, раніше Рубрика детально розповідала, про те як налагодити сортування сміття у себе в місті, розкривши секрети станції "Україна без сміття".

Також ми повідомляли, що у 2021 році Люботин підписав зобов'язання зменшити кількість залишкових відходів та став другим містом-кандидатом після Львова на шляху до zero waste сертифікованого міста.

А у Києві на Лук'янівці запустили сортувальну капсулу нового зразка.

Окрім того, Рубрика повідомляла, що у Чернівцях біля шкіл та садочків встановили контейнери для сортування сміття. Біля кожної установи поставили по 4 контейнери різного кольору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: