fbpx
Сьогодні
15:27 06 Січ 2024

NYT: ЗРК Patriot вже врятували в Україні тисячі життів

English version here

Фото: defence-ua.com

Системи зеніто-ракетного комплексу Patriot успішно відбивають балістичні ракети російської федерації, які могли б завдати величезних втрат та руйнувань.

Про це повідомляє New York Times.

Як розповіли у виданні, їх журналіст поспілкувався з українським військовим Володимиром, який працює з комплексом Patriot.

Військовий просив називати лише його ім'я через чутливість роботи його підрозділу.

Український захисник розповів, як 11 грудня о 4 ранку радар зафіксував якусь аномалію, а вже пізніше виявилося, що це російська балістична ракета, яка летить у напрямку Києва.

У час, поки мільйони людей спали в оселях, і вже не було часу, щоб подати сигнал тривоги, українські війська випустили кілька американських ракет Patriot.

Нагадаємо, що ця ніч була успішною для української ППО. Тоді вночі 11 грудня у Києві пролунали вибухи, а вже після них оголосили повітряну тривогу.

"Враховуючи, що балістичні ракети спричиняють найбільше втрат, я думаю, що кількість врятованих життів під час війни йде на тисячі", наголосив тоді президент України Володимир Зеленський.

Як зауважили у виданні, офіційні особи Білого дому та Пентагону попередили, що Сполучені Штати скоро не зможуть утримувати українські батареї Patriot з ракетами-перехоплювачами, вартість яких може становити $2-4 млн за штуку.

Володимир згадує, що коли була збита перша балістична ракета 4 травня – усі були дуже здивовані, але після цього "довіра до обладнання зросла".

У травні та червні під час одних із найскладніших атак із застосуванням безпілотників, крилатих ракет, балістичних і гіперзвукових ракет дві українські батареї "Патріот" збили всі 34 балістичні ракети, які росія випустила по Києву, йде мова у звіті Центру стратегічних та Міжнародних досліджень.

За словами військового, комплекс постійно переміщують з місця на місце, щоб росіяни не дізналися, де установка.

"Нам вдалося створити щит над державою завдяки нашим іноземним партнерам.

Але якщо наші іноземні партнери відвернуться від нас, ми повернемося до початку війни, коли люди просто не виходили зі своїх укриттів, а росіяни намагалися перетворити наші міста на суцільні руїни", наголосив Зеленський.

Нагадаємо, що 2 січня за інформацією КМВА, сили протиповітряної оборони уразили в районі Києва всі ударні безпілотники типу Shahed, понад 60 ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток "Кинджалів"

Що відомо про допомогу від США 

Нагадаємо, що у США закінчилися гроші, які призначені для фінансування військової допомоги Україні. У зв'язку з цим президент Джо Байден запросив у Конгресу понад 100 млрд доларів, в які входять понад 60 млрд доларів для України.

Зараз у Конгресі є розбіжності щодо цього пакету, оскільки республіканці вимагають додати туди пропозиції щодо посилення безпеки кордонів, зокрема з Мексикою.

Запит Байдена досі не схвалили через політичні суперечки та незгоду республіканців голосувати за це, доки до пакета не внесуть їхні ініціативи.

Своєю чергою міністр МЗС України Дмитро Кулеба прокоментував затримку військової допомоги Україні: західні країни продовжать військову підтримку України, тому альтернативного плану Б на випадок її припинення немає.

Варто зауважити, що Німеччина, Нідерланди, Румунія та Іспанія спільно закуплять близько 1 000 ракет для зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Окрім того, Німеччина передала Україні військове обладнання, у переліку якого вперше згадуються ракети до зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: