fbpx
Сьогодні
11:42 06 Січ 2024

США зменшать допомогу Україні лише тоді, коли вона зможе обходитися без неї: Кулеба прокоментував заяву Держдепа

English version here

Сполучені Штати зменшать допомогу Україні лише тоді, коли наша країна буде здатною обійтися без цієї підтримки, і цього точно не буде у 2024 році.

Так прокоментував заяву Держдепу США щодо зменшення допомоги міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю з журналістом Вадимом Карп'яком в Instagram, пише Рубрика.

Варто зазначити, напередодні речник Держдепу Метью Міллер заявив, що американське військове фінансування України не буде підтримуватись на рівні 2022−2023 років.

США мають на меті зробити Україну самостійною в питаннях виробництва та закупівлі зброї.

"Мета полягає в тому, щоб остаточно змінити Україну […] — стати на ноги та допомогти їй побудувати власну промислову базу та власну військово-промислову базу, щоб вона могла як фінансувати, так і виробляти й купувати боєприпаси самостійно", — пояснив Міллер.

Однак він додав, що США "ще не досягли цього", і тому, за його словами, так важливо, щоб Конгрес ухвалив законопроєкт про додаткове фінансування України.

"Ми ще не на тому етапі, коли Україна може захистити себе, спираючись лише на власні сили", — наголосив речник Держдепу.

Міллер заявив, що США вірять, що Україна вийде з війни незалежною, сильною, з покращеною економікою та дивлячись на захід.

Після заяви речника Держдепу низка українських медіа написали, що США планують зменшити військову підтримку у 2024 році.

Однак міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що слова Міллера зрозуміли неправильно.

"Не йдеться про підтримку у 2024 році. Державний департамент сказав, що коли Україна міцно стане на ноги, матиме достатньо зброї та ресурсів для протидії російській агресії, тоді сума підтримки може бути зменшена", — пояснив очільник українського МЗС.

Кулеба також зазначив, що Міллер і сам визнав: на сьогодні Україна не здатна забезпечити себе зброєю самостійно і потребує підтримки в заявленому обсязі.

Тому у 2024 році підтримку не буде зменшено, і, за словами Кулеби, українцям не варто панікувати через цю заяву Державного департаменту.

"Не кіпішуйте. Не шукайте собі додатковий кіпіш на голову, щоб кидати себе в стан агонії та депресії", — порадив голова МЗС України.

Що відомо про допомогу від США 

Нагадаємо, що у США закінчилися гроші, які призначені для фінансування військової допомоги Україні. У зв'язку з цим президент Джо Байден запросив у Конгресу понад 100 млрд доларів, в які входять понад 60 млрд доларів для України.

Зараз у Конгресі є розбіжності щодо цього пакету, оскільки республіканці вимагають додати туди пропозиції щодо посилення безпеки кордонів, зокрема з Мексикою.

Запит Байдена досі не схвалили через політичні суперечки та незгоду республіканців голосувати за це, доки до пакета не внесуть їхні ініціативи.

Президент Сполучених Штатів Америки назвав можливість припинення військової допомоги Україні – "божевіллям".

Своєю чергою міністр МЗС України Дмитро Кулеба прокоментував затримку військової допомоги Україні: західні країни продовжать військову підтримку України, тому альтернативного плану Б на випадок її припинення немає.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: