fbpx
Сьогодні
16:59 06 Січ 2024

Данія передасть Україні літаки F-16 із запізненням, – Bloomberg

English version here

F-16 Fighting Falcon

Данія мала поставити перші шість винищувачів F-16 до 2024 року, але замість цього вони будуть доставлені десь у другому кварталі.

Про це, як повідомляє Bloomberg, пише газета Berlingske з посиланням на Міністерство оборони країни, пише Рубрика.

«Данія, яка є одним з найбільших контрибуторів в оборону України, мала поставити перші шість літаків до нового року, але замість цього вони будуть доставлені десь у другому кварталі, повідомило міністерство», – стверджується у статті.

Berlingske цитує міністерство оборони Данії, яке заявило, що графік поставок завжди залежав від виконання низки умов. Серед них – успішна підготовка українських пілотів, а також наявність достатньої логістики та інфраструктури для обслуговування літаків в Україні.

За даними Berlingske, в даний час шість українських пілотів проходять підготовку на новітніх винищувачах в Данії. Бельгія і Норвегія в останні місяці надсилають до Данії додаткові винищувачі F-16 і особовий склад для допомоги в навчанні, повідомляють ЗМІ.

Данія замінює свій парк винищувачів F-16 на нові винищувачі F-35 Joint Striker, але також стикається із затримками в отриманні цих літаків за графіком від виробника Lockheed Martin Corp.

У серпні прем'єр-міністр Данії пообіцяв відправити 19 винищувачів F-16 до Києва, що є частиною зусиль союзників з надання Україні сучасного озброєння для відбиття російського вторгнення.

Що відомо про надання літаків F-16 Україні

Нагадаємо, раніше прем'єр Нідерландів Рютте у розмові із Зеленським заявив про підготовку до передачі Україні перших F-16.

Раніше Ігнат заявляв про те, що F-16, які отримає Україна, необхідно модернізувати.

Зазначимо, що хоча Повітряні сили ЗСУ ще навіть не отримали винищувачі F-16, російські пропагандисти уже почали вигадувати, що їхні війська нібито збивають ці літаки в Україні.

У Повітряних силах поки не бачать сенсу у доставці винищувачів F-16 в Україну. Оскільки літаки стоятимуть під прицілом ворога.

Норвегія оголосила, що відправить два винищувачі F-16 до Данії для навчання українських пілотів їхньому використанню, й підтвердила відправлення 10 інструкторів до Данії, щоб допомогти в навчанні.

Бельгія також відправить два двомісні винищувачі F-16 і близько п'ятдесяти осіб до Данії в період з березня по вересень для навчань українських пілотів.

Вже перші шестеро українських пілотів уже пройшли базову підготовку у Королівських військово-повітряних силах Великої Британії та зараз навчаються керувати винищувачами F-16 у Данії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: