fbpx
Сьогодні
10:22 24 Гру 2023

Ігнат пояснив, як модернізовані винищувачі F-16 зможуть допомогти ЗСУ

Фото: Lockheed Martin

Першу партію винищувачів F-16, яку готують для України, модифікують за блоками, а покращувати їх можна буде на підприємствах у Європі та Сполучених Штатах Америки.

Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону напередодні.

Як нагадав полковник, країни-партнери на цей час готують до передачі першу партію винищувачів.

"Все йде за планом, як передбачено домовленостями з нашими партнерами у рамках створеної коаліції. Вони допомагають нам переходити на новий тип літака для нас — F-16", — зазначив Ігнат.

Зі слів речника, F-16, які отримає Україна, будуть модифіковані. Країни, які мають на озброєнні ці винищувачі, покращували їх "у міру своїх можливостей", додав Ігнат.

"Модифікація розподіляється на так звані блоки. Блок 15, 20, 30 і аж до 70. Кожен літак покращувався у міру можливостей країни, тому що модернізація — процес непростий.

Замінюється певна кількість обладнання бортового літака, в основному, це радар (бортова радіолокаційна станція), який дозволяє бачити противника здалеку і супроводжувати більшу кількість повітряних цілей", пояснив речник Повітряних сил.

Ігнат також додав, що Україні потрібно краще бачити противника, а також ворожі цілі у небі — крилаті ракети чи шахеди. Він впевнений, що F-16 допоможе Україні в ефективнішому знищенні повітряних цілей.

Ф-16

Фото: НВ

"Крок до F-16 — це не просто крок до цієї моделі. У перспективі, якщо наші пілоти, наша вся база, аеродромна інфраструктура, інженери, наземний персонал, будуть вже готові повністю експлуатувати цей тип літака — можна вже мріяти й про більш сучасні моделі", — додав він.

Нагадаємо, 22 грудня премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час телефонної розмови із президентом України Володимиром Зеленським заявив, що уряд його країни вирішив розпочати підготовку до відправлення Україні перших 18 винищувачів F-16.

Що відомо про винищувачі F-16 для України?

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків . 15 вересня Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16.

Окрім того, у 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію F-16.

В кінці вересня Повітряні сили вже оприлюднили відео про те, як проходить адаптація пілотів до F-16 в Україні. Вони опановують керування американськими винищувачами F-16 за допомогою симулятора польоту.

А в листопаді перші F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

За словами спікера командування Повітряних сил Юрія Ігната, F-16 допомогли б нашим воїнам протистояти обстрілам російськими керованими авіабомбами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: