fbpx
Сьогодні
17:59 30 Гру 2023

У 2023 році винищувачі НАТО понад 300 разів перехоплювали військові літаки росіян

English version here

Фото: пресслужба НАТО

У 2023 році військово-повітряні сили НАТО в Європі понад 300 разів перехоплювали військові літаки Російської Федерації.

Про це повідомляє пресслужба Північноатлантичного альянсу, пише Рубрика.

За інформацією Альянсу, більшість перехоплень відбувалась над Балтійським морем.

"На східному фланзі НАТО російські військові літаки вже давно не передають транспондерний код, який би вказував на їхнє місцезнаходження і висоту, не подають план польоту і не спілкуються з диспетчерами повітряного руху", — йдеться у повідомленні.

Водночас в Альянсі зауважили, що порушення повітряного простору НАТО російськими військовими літаками залишалися рідкісними і, як правило, короткочасними, а переважна більшість перехоплень були безпечними і професійними.

"Війна Росії проти України створила найнебезпечнішу ситуацію з безпекою в Європі за останні десятиліття. Винищувачі НАТО несуть цілодобове чергування, готові піднятися в повітря в разі підозрілих або неоголошених польотів поблизу повітряного простору наших союзників", — додав Ділан Уайт.

Після російського вторгнення рф в Україну НАТО значно посилив свою протиповітряну оборону на східному фланзі, в тому числі за рахунок збільшення кількості винищувачів, літаків спостереження і наземних засобів протиповітряної оборони.

Після неодноразових російських ударів по українській інфраструктурі, розташованій дуже близько до території НАТО, члени Альянсу перекинули додаткові винищувачі до Румунії.

У жовтні, після прориву підводного трубопроводу в Балтійському морі, НАТО відправив до регіону додаткові сили і засоби. Цього року НАТО також провів свої найбільші в історії повітряні навчання "Air Defender-23", в яких взяли участь понад 250 літаків, що тренувались для колективної оборони Альянсу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: