fbpx
Сьогодні
19:22 01 Січ 2024

Італія з нового року розпочинає головування у G7

У G7 з нового року розпочинає головування Італія, змінюючи в цій ролі Японію.

Як пише Рубрика, про це повідомляє Novinite.

Зазначається, головування Італії успадкувало світ, що бореться з проблемами на багатьох фронтах, зокрема війнами в Україні та на Близькому Сході, а також складними відносинами з Китаєм.

"Кліматичні проблеми, продовольча безпека, глобальне здоров'я та статус жінок у всьому світі є головними пріоритетами головування Італії", – йдеться у повідомленні.

У річній перспективі будуть висвітлені досягнення в галузі штучного інтелекту та подвійні аспекти переваг і ризиків.

Основні напрямки діяльності охоплюють стримування нелегальної міграції та боротьбу з торгівлею людьми, з особливою увагою до Африки.

Очікується, що прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні оприлюднить так званий "План Маттеї", спрямований на сприяння справедливому співробітництву за моделлю принципів партнерства Енріко Маттеї між Італією, Африкою та Європою.

Крім того, Мелоні окреслить пріоритети головування Італії у Групі семи під час майбутньої пресконференції.

Важливим моментом стане саміт Групи, запланований на 13-15 червня у Борго-Егнатія, що в Італії.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні запевнив, що Україна залишиться у центрі уваги під час головування Італії в G7 в 2024 році.

"Захід продовжує демонструвати велику солідарність з Україною. G7, яку з 1 січня очолюватиме Італія, окрім Близького Сходу та штучного інтелекту, фокусуватиметься на українському питанні", – сказав Таяні.

Він зазначив, що для Риму пріоритетом залишається допомога Україні у захисті її територіальної цілісності, додавши, що Італія продовжує робити свій внесок, надаючи всебічну допомогу українцям.

"Ми хочемо миру як в Україні, так і на Близькому Сході", – сказав глава МЗС.

За його словами, необхідно досягти цілей, які справді можуть гарантувати стабільну основу для переговорів.

"Нам потрібно досягти ситуації, яка змусить росіян вийти (з України – ред.), а потім сісти за стіл переговорів", — додав Таяні.

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що головування Італії в G7 дасть сильні рішення для глобальної безпеки.

Як повідомлялось раніше, за дорученням президента Володимира Зеленського розпочалися переговори з Італією щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії для України, як це передбачено Спільною декларацією країн G7.

Що відомо про гарантії безпеки від країн-партнерів

У Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

До того ж, лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

Нагадаємо, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн вважає, що члени Північноатлантичного Альянсу можуть надати Україні низку гарантій безпеки, що полягають у забезпеченні країни необхідним озброєнням, до того, як вона приєднається до НАТО.

Як повідомляв Зеленський станом на 2 серпня до спільної декларації Групи семи про так звані "гарантії безпеки" для України уже приєдналися 12 країн.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: