fbpx
Сьогодні
11:43 28 Лис 2023

Безпекові гарантії: Україна та Італія розпочали перемовини щодо двосторонньої угоди

English version here

За дорученням президента Володимира Зеленського розпочалися переговори з Італією щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії для України, як це передбачено Спільною декларацією країн G7.

Про це пише Рубрика, посилаючи на пресслужбу Офісу президента України.

Як повідомляють, за дорученням Президента України та керівника Офісу Глави держави розпочато перший раунд консультацій з Італійською Республікою щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії, як це передбачено Спільною декларацією G7 про підтримку України.

Україна Італія, гарантії безпеки

Фото: ОПУ

Українську переговорну групу очолив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква.

"Україна вже розпочала двосторонні консультації з усіма країнами G7, включно з Італією. Саме Італія головуватиме в "Групі семи" наступного року. Ми цінуємо значний внесок наших італійських друзів у захист України та наближення спільної перемоги.

Надання Італією гарантій безпеки Україні стане важливим кроком до наближення членства нашої держави в ЄС і НАТО", підкреслив заступник керівника Офісу Глави держави.

Співрозмовники обговорили підходи до наповнення й формату майбутньої двосторонньої угоди, а також узгодили графік подальшої комунікації.

Що відомо про гарантії безпеки від країн-партнерів

У Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

До того ж, лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

Нагадаємо, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн вважає, що члени Північноатлантичного Альянсу можуть надати Україні низку гарантій безпеки, що полягають у забезпеченні країни необхідним озброєнням, до того, як вона приєднається до НАТО.

Як повідомляв Зеленський станом на 2 серпня до спільної декларації Групи семи про так звані "гарантії безпеки" для України уже приєдналися 12 країн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: