fbpx
Сьогодні
19:59 02 Сер 2023

Президент: до декларації G7 про гарантії безпеки для України вже приєдналися 12 країн

Фото: ОПУ

Станом на 2 серпня до спільної декларації Групи семи про так звані "гарантії безпеки" для України уже приєдналися 12 країн.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час наради з керівниками закордонних дипломатичних установ.

"До Спільної декларації з "Групою семи" на сьогодні приєдналися ще 12 країн-партнерів: Бельгія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Норвегія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Фінляндія, Чехія та Швеція", підкреслив Глава держави.

Зеленський також додав, що цього тижня Україна починає роботу вже над двосторонніми угодами. Першою державою у цьому питанні стали США.

Про те, які ще країни можуть приєднатися до Спільної декларації, за словами Зеленського, поговорять на закритій частині наради.

Президент також запевнив, що за другу половину цього року пакет безпекових гарантій для України "стане цілком конкретним".

Також, Президент повідомив, що цього місяця почнуться навчання військових Збройних сил України на американських винищувачах F-16.

А ще Глава держави зазначив, що Україна планує провести Глобальний саміт миру восени.

Довідка

У Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

До того ж, лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

Нагадаємо, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн вважає, що члени Північноатлантичного Альянсу можуть надати Україні низку гарантій безпеки, що полягають у забезпеченні країни необхідним озброєнням, до того, як вона приєднається до НАТО.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: