fbpx
Сьогодні
15:40 27 Гру 2023

В аграрному університеті Полтави відбулася презентація першого обласного агрокластера: у чому рішення

Фото: Полтавська ОВА

У державному аграрному університеті міста Полтави відбулася презентація першого обласного агрокластера.

Про це інформує Полтавська ОВА, пише Рубрика.

У чому проблема?

Глобалізація, євроінтеграція, посилення міжнародної конкуренції в результаті стрімких темпів розвитку науково-технічного прогресу й активізації інноваційних процесів вимагають нових підходів і до АПК.

Кластери у світі існують вже давно. Проте для України кластери — це щось нове.

На території ЄС понад 2000 кластерів. У США ще на початку 2000-х років в кластерах було задіяно 57 % всього працездатного потенціалу країни, а їх частка у ВВП становила 61 %. Програми з розвитку кластерів мають понад 75 країн світу.

В Україні ж практичну складову створення кластера ускладнює законодавча база. Попри те, що органи влади на місцевому і національному рівні постійно висловлюють підтримку запровадженню кластерного підходу, фактично будь-якого нормативного регулювання процесу створення і роботи кластерів немає. Окрім того, відсутні й фінансові інструменти державної підтримки роботи кластерів.

Водночас як у країнах, де кластери успішно функціонують, 50–70 % бюджету кластера наповнюється саме коштами місцевих і державних програм підтримки розвитку кластерів.

Саме тому українським кластерам важко розпочати роботу і доводиться розраховувати лише на власні сили і підтримку міжнародних програм технічної допомоги.

Яке рішення?

У державному аграрному університеті міста Полтави відбулася презентація першого обласного агрокластера.

"Консолідуємо зусилля влади, бізнесу та аграріїв для розвитку сільського господарства Полтавщини під час війни. Сьогодні презентуємо перший в області Агрокластер", наголосив під час зустрічі заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Когут.

Полтава агрокластер

Фото: Полтавська ОВА

Як це працює?

"Він виступить як платформа для залучення інвесторів, грантових коштів, для супроводу проєктів, а також як допомога у поточній роботі аграріям", підкреслив представник ОВА

Ректор Полтавського державного аграрного університету Олександр Галич зауважив, що університет готовий сприяти розвитку роботи кластера.

"Ми обіцяємо методичну й організаційну підтримку з нашого боку. Також науковий супровід наших викладачів та всіх процесів, які відбуваються під час створення кластера.

Маємо досвід створення IT-кластера. Тому ми готові ділитися ним та до співпраці, аби створювати додану вартість та сприяти розвитку населення й територій області", – сказав він.

Зазначають, що на заході близько 100 представників громад, державних установ, галузевих громадських організацій, субʼєктів господарювання, торгових мереж і компаній обговорили проблемні питання та пріоритетні напрями розвитку агросфери області.

Презентував агрокластер директор громадської спілки "Агрокластер Грант" Сергій Коваленко.

Він зауважив, що серед важливих питань роботи кластера буде:

  • євроінтеграція,
  • екологія,
  • енергозбереження,
  • відновлення територій,
  • підтримка військових.

Партнерами кластера виступлять:

  • обласна військова адміністрація,
  • громади,
  • Полтавський державний аграрний університет,
  • центр зайнятості,
  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Нагадаємо, що українські аграрії станом на початок листопада 2023 року зібрали майже 29 млн т овочів.

Окрім того, уперше на Житомирщині, Сумщині та Тернопільщині заклали експериментальні ділянки озимого льону французької селекції.

Також ми розповідали, як у Миколаївській області аграрії збирають другий урожай овочів. Ці овочі вперше в промислових масштабах виростили під час експерименту щодо заміщення виведених з експлуатації земель Херсонщини.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: