fbpx
Сьогодні
12:49 29 Лис 2023

Екорішення: в Україні збудують перший тепличний комплекс, що працюватиме на геотермальній енергії

English version here

Фото: Агропортал

У Львівській області збудують комплекс теплиць, який працюватиме з використанням геотермального тепла надр Землі, там будуть вирощувати помідори, огірки, салат та перець.

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький, пише Рубрика.

У чому проблема?

Сьогодні, за допомогою використання сучасних технологій, люди навчились точно визначати місце розташування геотермальних ресурсів та бурити геотермальні свердловини завглибшки декілька кілометрів.

На відміну від перероблювання корисних копалин, геотермальні енергетичні установки не пов'язані з будь-якою формою згоряння. Це означає, що вони викидають у навколишнє середовище значно меншу кількість парникових газів.

Вироблення геотермальної електроенергії забезпечує непохитність всієї національної енергосистеми. На відміну від "зелених" джерел енергії які мають непостійний характер, геотермальна енергія може бути генерована у режимі 24/7 попри зміну погодних умов.

Окрім того, використання геотермальних ресурсів робить підприємства незалежними від газу, а значить веде до значної економії блакитного палива, до того ж позбавляє сплати комунальних платежів.

Яке рішення?

На Львівщині збудують комплекс теплиць, який працюватиме з використанням геотермального тепла надр Землі.

"Використання геотермальних ресурсів дозволить теплицям не залежати від газопостачання. Зокрема економія газу на рік становитиме 8 млн кубометрів. Таким чином буде можливість постачати овочі за доступними цінами", — наголосив Козицький.

Як це працює?

Очільник області розповів, що будівництво планують розпочати наступного року, у 2025 році – запустити в роботу першу чергу.

Інвестиції в проєкт становлять близько 70 млн євро.

Теплиці геотермальна енергія

Фото: Львівська ОВА

За його словами, в Україні такий проєкт реалізують вперше, а у всьому світу їх лише декілька.

"У тепличному комплексі вирощуватимуть томати, огірки, перець та салат. Оскільки основні постачальники з Херсонської та Запорізької областей перебувають в тимчасовій окупації і є дефіцит тепличних овочів в Україні, це дуже актуальний проєкт", підкреслив Козицький.

Голова ОВА повідомив, що площа тепличного комплексу становитиме 15 га. Роботою забезпечать 180 людей.

Очільник області також додав, що реалізує проєкт компанія "Тріосан Холдинг Україна", а Львівська ОВА та Львівська облрада сприятимуть у цьому. Як повідомив Козицький, відповідний Меморандум про співпрацю підписали 28 листопада.

Теплиці геотермальна енергія

Фото: Львівська ОВА

Витрати покриє "Тріосан Холдинг Україна", підприємство вже уклало договір з американською фінансовою компанією.

Нагадаємо, що "Україна без сміття" відкрила першу в країні кав'ярню на станції сортування у Києві.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: