fbpx
Сьогодні
18:59 26 Лис 2023

Цьогоріч українські аграрії зібрали майже 29 мільйонів тонн овочів

English version here

Українські аграрії  станом на початок листопада 2023 року зібрали майже 29 млн т овочів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України, пише Рубрика.

Зазначається, що найбільше в Україні зібрано картоплі – 21,2 млн т.

Збір картоплі проведено на площі 1,183 млн га. Лідером з її виробництва є Житомирщина — понад 2 млн т та Хмельниччина — 1,98 млн т.

Збір всіх інших овочів проведено на площі 367,6 тис. га, виробництво становить 7,1 млн т, у тому числі:

  • помідорів — 1,4 млн т,
  • капусти — 1,3 млн т,
  • цибулі — 877 тис. т,
  • моркви — 810 тис. т,
  • буряку — 766 тис. т,
  • огірків — 681 тис. т,
  • інших овочів — 1,3 млн т.

Лідером зі збору овочів, окрім картоплі, у загальному підрахунку є аграрії Дніпропетровщини, там виростили 780 тис. т врожаю.

Найбільше помідорів виростили фермери Миколаївщини — 275 тис. т. Найрясніша капуста була на Львівщині — 234 тис. т, огірки на Київщині — 72,8 тис. т.

Баштанні культури зібрано на площі 29,8 тис. га із виробництвом у 283 тис. т, зокрема кавунів — 214 тис. т, динь — 69 тис. т. Лідером зі збору баштанних також є аграрії Дніпропетровщини, вони виростили 64 тис. т динь та кавунів.

Зазначимо, що у Міністерстві аграрної політики та продовольства України не прогнозують стрімкого зростання цін на овочі у поточному році, але не виключають сезонні коливання.

Зокрема, за словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України, у 2023 році не варто очікувати на подорожчання овочів "борщового набору": картоплі, моркви, буряку, цибулі та капусти.

Рубрика повідомляла, що у жовтні споживчі ціни на продукти харчування відновили зростання. Середні споживчі ціни на продукти харчування в жовтні 2023 року зросли проти вересня на 1%, тим самим припинивши своє зниження, яке тривало з липня поточного року.

Нагадаємо, вінницький селекціонер вивів першу у світі синьо-жовту кукурудзу.

Також ми розповідали, як у Миколаївській області аграрії збирають другий урожай овочів. Ці овочі вперше в промислових масштабах виростили під час експерименту щодо заміщення виведених з експлуатації земель Херсонщини.

Нагадаємо, що до повномасштабного вторгнення 35-40% всього об'єму баштанних культур України вирощувала саме Херсонщина. У цьому році аграрії планують зібрати близько 6000 тонн врожаю на Херсонщині.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: