fbpx
Сьогодні
Фото 12:30 26 Жов 2023

Експеримент: на Миколаївщині збирають другий урожай овочів, у чому рішення

Фото: фейсбук-сторінки Юрія Кормишкіна

У Миколаївській області аграрії збирають другий урожай овочів. Ці овочі вперше в промислових масштабах виростили під час експерименту щодо заміщення виведених з експлуатації земель Херсонщини.

Про це Укрінформу повідомив власник ТОВ "СП "ПАЕК" Юрій Кормишкін, цитує Рубрика.

У чому проблема?

За останній рік аграрна мапа України зазнала суттєвих змін, в нашій державі впало виробництво зерна, овочів та фруктів. Внаслідок окупації українські аграрії втратили великі площі землі.

Зокрема сильно постраждала економіка Херсонщини, частина території області була звільнена у кінці 2022 року, певні райони області й досі перебувають в окупації.

Ще одним катастрофічним наслідком війни стала втрата можливості експортувати продукцію та отримувати дохід.

Яке рішення?

На Миколаївщині аграрії збирають другий урожай овочів, які вперше в промислових масштабах виростили під час експерименту щодо заміщення виведених з експлуатації земель Херсонщини.

Фото: фейсбук-сторінки Юрія Кормишкіна

Як це працює?

"Цього року наше підприємство вперше провело експеримент по вирощуванню другого в цьому сезоні урожаю овочів. Всього ними засіяли 28 гектарів. Це картопля, морква, буряк, кукурудза, броколі, кабачки тощо. Хочу зазначити, що якість овочів дуже хороша і вже зараз можна сказати, що експеримент вдався. Він вигідний і для нашої компанії, і для споживачів, які отримають більше хороших овочів", – сказав Кормишкін.

За його словами, урожайність картоплі та кукурудзи нічим не поступається першому збору.

Фото: фейсбук-сторінки Юрія Кормишкіна

Фото: фейсбук-сторінки Юрія Кормишкіна

Моркву саме почали копати, але вона теж радує якістю та кількістю.

Овочі закладають в орендовані для цієї мети холодильники, бо своїх у підприємства поки що немає. Зокрема, там буде зберігатися 500 тонн моркви.

Усі овочі вирощені на поливних землях Вознесенського району: для цього використовували як крапельне зрошення, так і дощувальні машини.

Фото: фейсбук-сторінки Юрія Кормишкіна

Керівник компанії каже, що результати були б ще кращими, якби не перші заморозки до мінус 5 градусів 10-11 жовтня, які не дозволили повністю зібрати врожай огірків, кабачків та перцю. Натомість морква та буряк добре пережили мороз.

Загалом у господарства у нинішньому році овочами було зайнято 300 гектарів.

Фото: фейсбук-сторінки Юрія Кормишкіна

У наступному сезоні планують збільшити цей показник до 2 тисяч гектарів. Це намагання максимально використати потенціал поливних земель і певною мірою компенсувати втрати аграрного потенціалу Херсонщини.

Як повідомляла Рубрика, у Тернопільській області на власному полі фермер з Підволочиська Роман Шуль вперше вирощує кавуни. За його словами,  були плоди вагою до восьми кілограмів.

Нагадаємо,що до повномасштабного вторгнення 35-40% всього об'єму баштанних культур України вирощувала саме Херсонщина. У цьому році аграрії планують зібрати близько 6000 тонн врожаю на Херсонщині.

Як ми повідомляли, перший урожай херсонських кавунів у Нововоронцовській громаді від початку повномасштабної війни вирішили відправили на Черкащину.

Також на Одещині почали збирати урожай кавунів. Цьогоріч площу під баштанні збільшили удвічі до 3,2 тисячі гектарів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: