fbpx
Сьогодні
22:30 24 Лис 2023

В Україні вперше заклали дослідні ділянки озимого льону: у чому рішення

Фото: facebook.com/michel.terestchenko.3

Уперше на Житомирщині, Сумщині та Тернопільщині заклали експериментальні ділянки озимого льону французької селекції.

Про це повідомив ініціатор проєкту, меценат Мішель Терещенко на своїй фейсбук-сторінці.

У чому проблема?

Через зміни клімату зими стають менш холодними, а весни аж занадто гарячими.

Це змушує аграріїв шукати нові шляхи адаптації сільськогосподарських культур до таких погодних умов.

Яке рішення?

На Житомирщині, Сумщині та Тернопільщині вперше заклали експериментальні ділянки озимого льону французької селекції.

Як це працює?

"Це впровадження вирощування озимого льону в Україні. Через зміни клімату (менш холодні зими, надто гарячі весни) ця культура… здатна добре адаптуватися в нашій країні та відродити всю високоякісну текстильну промисловість, яка колись існувала в Україні. Я готовий консультувати та допомагати зацікавленим українським фермерам", – зазначив Мішель Терещенко.

Відзначимо, що озимий льон може використовуватися у текстильній промисловості, а його костриця – як будівельний матеріал та біомаса.

Довідка

Льон — це рід рослин роду льонових. Рід налічує приблизно 200 видів, які ростуть у помірних і субтропічних регіонах світу.

Луб'яні волокна льону звичайного (L. usitatissimum) використовують для виробництва лляного волокна і лляних тканин, а насіння — для виробництва лляної олії.

В Україні упродовж останніх років зростають посівні площі олійного льону.

Так, у 2022/23 МР посівна площа олійного льону склала 33,1 тис. га, що на 20% більше від попереднього сезону. Цей показник є максимумом за останні п'ять сезонів.

Водночас урожайність скоротилась на 44% — до 0,86 т/га (мінімальна за останні чотири сезони). Валовий збір — 27,5 тис. т (-34% до 2021/22 МР).

У 2022/23 МР льон олійний частково втратив експортну орієнтацію, частку експорту в урожаї знижено до 44% проти 83% роком раніше. На зовнішніх ринках посилення позицій Казахстану (+31% до експорту льону за період вересень-травень 2021/22 МР) та росії (+7% до експорту льону за період вересень-травень 2021/22 МР).

За прогнозами аналітиків, у 2023/24 МР площі олійних культур будуть розширені через їх більшу рентабельність щодо зернових, олійний льон — не виняток, залишаючись нішевою культурою. Посівна площа може стати максимальною за останні 6 років.

Поточні погодні умови дають підстави очікувати врожайність вище за середню за останні три роки. Урожай льону очікується на рівні 40-41 тис. т.

Для Півдня України олійний льон – це не ще одна прибуткова культура. Це реальна альтернатива "королю олійних" – соняшнику. У посушливих умовах реальна врожайність насіння льону не поступається врожайності соняшника – від 1 до 1,5 т/га.

Нагадаємо, вінницький селекціонер вивів першу у світі синьо-жовту кукурудзу.

Окрім того, 49-річний житель Чорткова Олег Сович відкрив першу буйволину ферму на Тернопільщині.

Також ми розповідали, як у Миколаївській області аграрії збирають другий урожай овочів. Ці овочі вперше в промислових масштабах виростили під час експерименту щодо заміщення виведених з експлуатації земель Херсонщини.

Нагадаємо,що до повномасштабного вторгнення 35-40% всього об'єму баштанних культур України вирощувала саме Херсонщина. У цьому році аграрії планують зібрати близько 6000 тонн врожаю на Херсонщині.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: