fbpx
Сьогодні
21:23 19 Гру 2023

НАТО для України – найпотужніший варіант захисту. Але нас не запрошують: Зеленський про вступ до Альянсу

Президент Володимир Зеленський прокоментував можливий вступ до НАТО поетапно — спершу частиною вільної території країни. За його словами, усі розмови про такі сигнали — «маячня», Україну поки що не запрошують до військового альянсу.

Про це глава держави повідомив під час пресконференції 19 грудня, пише Рубрика.

«НАТО — для нас найпотужніший варіант захисту. Але нас не запрошують у НАТО. Сигнали про частковий вступ — маячня. Не в образу тим, хто про це говорить. Та зараз жодної такої пропозиції від партнерів не було» — пояснив Зеленський.

Підсумкова пресконференція Зеленського

Він нагадав, що президент рф володимир путін не відмовився від своїх цілей — захопити всю Україну, а тому це загроза для НАТО.

«І тут питання, чи будуть країни НАТО вступати у війну з росією, щоб боротися за ту частину території України, яка має той чи інший статус в Альянсі», — додав глава держави.

За словами Зеленського, Україна ніколи не визнає окуповані території частиною росії. Також він зауважив, що процес надання Україні гарантій безпеки «іде трохи повільніше, ніж він розраховував».

Підсумкова пресконференція Зеленського

"Гарантії безпеки. Процес йде. Трішки повільніше, ніж я розраховував. Ми сьогодні зустрічалися нашою командою з приводу гарантій безпеки, як наблизити це рішення. Багато залежить від нас. Ми часто звинувачуємо наших партнерів, але треба бути справедливими, багато залежить і від нас. На платформі Міноборони, Генштабу військовий компонент, скажу без деталей, ми повинні наше бачення передати партнерам і це є дуже серйозним ядром для гарантій безпеки. Тому що все це буде навколо цього безпекового елемента. Ми досі це не передали" – наголосив Зеленський.

Підсумкова пресконференція Зеленського

Щодо питання вступу України в НАТО Президент відзначив, що для України це найпотужніший варіант, втім нашу державу в НАТО не запрошують. Він додав, що сигнали щодо часткової участі не можуть розглядатися серйозно.

"Ми жодного разу не отримували таку пропозицію. Жодного разу від жодного з партнерів. Складно уявити собі, як це може бути. Якщо людина з Москви каже, що цілі СВО незмінні – це сигнал, що миру людина не хоче… Давайте уявімо собі, що буде, якщо частина України буде в НАТО. Я думаю, що це високі ризики для нас. Я впевнений, що якщо частина України буде в НАТО, тут буде запитання, чи будуть країни НАТО боротися за частину української території, яка має той чи інший статус в НАТО. Не повністю, а якийсь статус. Бо ми ж не визнаємо (російськими – ред.) території, які окуповані Росією. Це буде говорити, що ми з вами не зовсім в НАТО. Тобто частина наша якимось чином в якомусь статусі в безпековому союзі, а частину ми не визнаємо, що вона російська", – підкреслив Зеленський.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський, 19 грудня, дав велику пресконференцію. Зустріч з журналістами присвячена підсумкам 2023 року.

Зеленський зробив низку заяв: 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: