fbpx
Сьогодні
22:28 10 Гру 2023

Країни G7 домовилися спільно боротися з телефонним шахрайством та ризиками ШІ: для чого це рішення

Фото: @SecBlinken

Міністри внутрішніх справ й безпеки країн "Групи семи" (G7) прийняли рішення спільно боротися з міжнародною загрозою організованого телефонного шахрайства та використанням з цією метою генеративного штучного інтелекту (ШІ).

Про це інформує Рубрика із посиланням на NHK.

У чому проблема?

У Британії минулого року шляхом такого шахрайства злочинці вкрали близько $2,8 мільярда, що в 11 разів більше, ніж у Японії.

У Сполучених Штатах Америки телефонне шахрайство, яким займаються групи з Південної Азії, призвело до щорічних втрат на суму близько $966 мільйонів.

Яке рішення?

Міністри внутрішніх справ і безпеки країн "Групи семи" домовилися спільно боротися з міжнародною загрозою організованого телефонного шахрайства та використанням з цією метою генеративного штучного інтелекту.

Спільну заяву з цього приводу очільники відомств ухвалили в неділю, 10 грудня, за підсумками триденної зустрічі в Токіо.

Як це працює?

Однією з головних тем переговорів стало транскордонне організоване шахрайство з використанням телекомунікацій та зростаючі збитки від такої діяльності.

У заяві також міститься визнання того, що ШІ може бути використаний для терористичних актів або інших злочинів і шахрайства, та обіцянка країн G7 сприяти обміну інформацією з бізнесом і промисловими колами для покращення можливостей розслідування таких злочинів.

Міністри погодилися закликати операторів соціальних мереж вжити заходів для запобігання їх використанню в злочинних цілях, зокрема, захисту дітей від сексуальної експлуатації, включаючи дитячу порнографію.

Що стосується економічної безпеки, країни "Групи семи" домовилися тісно співпрацювати, щоб ефективніше запобігати витоку чутливої інформації та передових технологій із державних установ і компаній.

Санкції проти російських алмазів

Нагадаємо, держави "Групи семи" за підсумками віртуального саміту, що відбувся 6 грудня, оголосили про наміри до 1 січня 2024 року запровадити обмеження на російські алмази. Канада в координації зі своїми партнерами з "Великої сімки" запровадила імпортні обмеження на російські алмази та ювелірні вироби з діамантами.

"Велика сімка" ще у травні 2023 року на саміті в японському місті Хіросімі анонсувала санкції проти російських алмазів. Поетапну заборону на імпорт можуть запровадити уже до 1 січня 2024 року.

Санкції від "Великої сімки" негативно вплинуть на російський експорт алмазів, оскільки на країни G7 припадає 70% світового попиту на алмази.

Водночас це вплине й на ринок, оскільки росія є найбільшим у світі виробником необроблених алмазів — на неї припадає 30%.

Крім того, ЗМІ повідомляли, що до чернетки документа 12-го пакета санкцій Євросоюзу проти росії також пропонували внести заборону на прямий або непрямий імпорт російських алмазів.

У серпні 2022 року агентство Bloomberg писало, що росія знайшла спосіб уникати санкцій, накладених на збут її діамантів, заробляючи щомісяця сотні мільйонів доларів. Зокрема, зазначалося, що угоди купівлі російських діамантів переважно проходять через індійські банки. А російський видобувний гігант "Алроса"G7 продає діаманти покупцям в Індії та Європі переважно в обмін на рупії.

Нагадаємо, 6 грудня у Токіо відбулася онлайн-зустріч лідерів "Великої сімки" з Президентом України. 

 

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: