fbpx
Сьогодні
12:30 30 Жов 2023

У G7 хочуть зміцнити ланцюги постачання ключових мінералів для електромобілів: для чого це рішення

Міністри торгівлі країн G7 спільно з партнерами погодилися створити стійкі ланцюги постачання найважливіших мінералів, таких як рідкоземельні елементи, які використовуються в електромобілях.

Про це заявив міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Ясутоші Нішімура, який є співголовою дводенної зустрічі міністрів торгівлі країн G7 в Осаці, пише Рубрика із посиланням на Kyodo News.

У чому проблема?

Зазначається, що війна росії проти України та напруженість між США та Китаєм щодо передових напівпровідників і технологій, серед інших питань, підкреслюють важливість економічної безпеки та ланцюгів постачання матеріалів, необхідних для виробництва комп'ютерних мікросхем і батарей.

Учасники також обговорюють свою відповідь на "економічний примус", оскільки деякі демократичні країни критикували Китай за застосування таких тактик як домінування в торгівлі, щоб чинити тиск на інші країни заради досягнення своїх політичних цілей.

Раніше цього місяця Китай, що займає високу частку ринку мінералів, важливих для декарбонізації, оголосив про новий контроль над експортом графіту – матеріалу, який використовується в батареях, паливних елементах і ядерних реакторах, починаючи з 1 грудня.

Яке рішення?

Країни "Групи семи" погодилися створити з надійними партнерами стійкі ланцюги постачання найважливіших мінералів, таких як рідкоземельні елементи, які використовуються в електромобілях.

Фото: з відкритих джерел

Як це працює?

Нішімура оприлюднив угоду після засідання, на якому вперше були присутні делегації країн з економікою, що розвивається.

"Міністри країн G7 прагнуть посилити співпрацю з багатими на ресурси країнами, зокрема країнами Глобального Півдня, оскільки їхня роль у створенні стабільних ланцюгів поставок стає все важливішою в сучасних геополітичних умовах", — йдеться у повідомленні.

Міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Ясутоші Нішімура заявив

"Ми збираємося розібратися з проблемою "економічного примусу", уникаючи водночас потрапити в пастку надмірного протекціонізмую".

Як повідомляла Рубрика, міністри торгівлі країн "Групи семи" засудили агресивну війну Росії проти України та знищення її зернової інфраструктури.

Довідка

Нагадаємо, продажі електромобілів у світі вперше перевищили позначку в 10 мільйонів і становлять 18% від світових продажів – це майже кожна п'ята автівка, яку продадуть цього року, буде електромобілем.

Зазначимо, що задля скорочення викидів парникових газів, Європейський Союз визначив за мету припинити майже всі продажі автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння до 2035 року. Своєю чергою США хочуть, щоб до кінця цього десятиліття половина продажів припадала на електромобілі.

Зазначають, що загалом торік у продажу було понад 500 моделей електромобілів, що понад як удвічі більше, ніж п'ять років тому.

Таким чином, електромобілі становитимуть 18% світових продажів автомобілів порівняно з лише 4% світових продажів автомобілів у 2020 році.

Цього року прогнозується, що продажі зростуть до 14 млн автомобілів, причому мова йде у тому числі й про гібридні моделі.

Наголошують, що на Китай припадатиме майже дві третини всіх продажів електромобілів завдяки програмі субсидування. Європа і США, які також пропонують стимули, є другим і третім за величиною ринками для цих автомобілів.

Також Рубрика повідомляла, що в Києві почали надавати в прокат та приватний лізинг електричні автомобілі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: