fbpx
Сьогодні
16:58 09 Гру 2023

В Україні третій день фіксують дефіцит в енергосистемі: допомогу беруть з-за кордону

English version here

Фото: EPA/UPG

В Україні вже третій день поспіль фіксують дефіцит електроенергії. Наразі графіки відключень не застосовуються, однак споживачів просять вимкнути зайві електроприлади. 

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міненерго.

"Через пошкодження генеруючого обладнання внаслідок обстрілів у прифронтовій зоні та зростання споживання в енергосистемі фіксується незначний дефіцит електроенергії (до 1,4% від добового обсягу споживання)", — йдеться у повідомленні.

У Міненерго зазначили, що також в аварійний короткостроковий ремонт виведено блок ТЕС — планується повернення в роботу протягом доби.

фіксують дефіцит в енергосистемі

Фото: "Укренерго"

Для покриття дефіциту будуть використані додаткові інструменти — резерви гідрогенерації та екстрена імпортна електроенергія від держав-сусідів.

Впродовж суботи, 9 грудня, планується імпорт електроенергії обсягом до 5 193 МВт-год. Експорту не передбачається.

"Ситуація контрольована. Енергосистема збалансована. Наразі графіки відключень не застосовуються і не плануються для застосування у жодній з областей. Однак є важливим зменшення навантаження на енергосистему у пікові години споживання (особливо у вечірні з 16:00 до 18:00)", — підкреслили у Міненерго.

Що відомо про захист енергетичної системи України

12 серпня в Міненерго повідомили, що планові ремонти на енергетичних об'єктах України йдуть за графіком, однак найгірша ситуація з підготовкою до нового опалювального сезону спостерігається у прикордонних із Росією областях, а також на прифронтових територіях.

Нагадаємо, що 27 вересня голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час форуму Forbes "Енергія бізнесу" повідомив, що навколо Трипільської та Зміївської ТЕС, які входять до складу Центренерго, зводять захисні споруди.

Також 27 вересня очільник уряду Денис Шмигаль казав, що Україна формує багаторівневий захист енергетичних об'єктів.

Проте в "Укренерго" готуються до найгіршого сценарію взимку та населенню радять по можливості придбати автономні джерела живлення.

Як зауважував міністр енергетики України Герман Галущенко, в Україні під час масованих російських атак, окупанти можуть завдати масштабної шкоди енергосистеми, тому блекаути можливі.

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міністерства оборони України зафіксувало, що російська розвідка вивчає стан енергетичної інфраструктури України.

Україна потребує проведення енергоефективних заходів та оновлення об'єктів критичної інфраструктури. Для цього Уряд 28 листопада затвердив концепцію програми модернізації державних і комунальних підприємств-виробників теплової енергії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: