fbpx
Сьогодні
18:24 12 Жов 2023

Галущенко: цієї зими блекаути можливі, однак енергетики матимуть можливість швидко відновлювати систему

English version here

Фото: atom.gov.ua

В Україні під час масованих російських атак, які можуть завдати масштабної шкоди енергосистеми, блекаути можливі, та енергетики готуються якнайшвидше відновлювати її.

Про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко на Київському міжнародному економічному форумі.

"В нас немає ілюзії, що ворог не буде атакувати енергосистему. І тому зима буде важкою. Насамперед не з погляду енергетики, тому що система — і генерація, і механізми передання електроенергії — готова до зими. Реалізовані такі проєкти захисту, які жодна країна у світі ще не реалізовувала. Ми готуємося до атак", наголосив посадовець.

Галущенко додав, що енергетики проводять тренування на випадок обстрілів та масових вимкнень енергії. Однак спрогнозувати рівень, масштаб і вплив атак на роботу енергосистеми наразі доволі складно. Влада ухвалюватиме рішення ситуативно.

"Якщо будуть масовані удари, які завдадуть суттєвої шкоди енергосистемі, можливі блекаути, але ми готуємося максимально швидко відновлювати систему, аби блекаути були короткочасними", зазначив очільник відомства.

На сьогодні в Україні вистачає потужностей, тому Україна не тільки споживає власну електроенергію, а ще й експортує її. Міністр наголосив, що впродовж вересня експортували найбільше за 2023 рік. Далі ж — стежитимуть за балансом енергії.

"Якщо системі потрібна буде вся електроенергія, яка виробляється, то експорту не буде. Минулого року ми змушені були зупинити експорт 11 жовтня, наступного дня після масованого удару по електроенергетиці. Пріоритет для міністерства — це забезпечення українських споживачів", — наголосив міністр.

Що відомо про стан енергетичної системи України

12 серпня в Міненерго повідомили, що планові ремонти на енергетичних об'єктах України йдуть за графіком, однак найгірша ситуація з підготовкою до нового опалювального сезону спостерігається у прикордонних із Росією областях, а також на прифронтових територіях.

Прем'єр-міністр 13 вересня заявив про фінальну стадію підготовки енергетичної системи до осінньо-зимового періоду. 

Нагадаємо, що 27 вересня голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час форуму Forbes "Енергія бізнесу" повідомив, що навколо Трипільської та Зміївської ТЕС, які входять до складу Центренерго, зводять захисні споруди.

Пізніше чиновник повідомив, що українські енергетичні об'єкти матимуть три рівні захисту, завершити зведення захисних конструкцій планують до листопада, тобто до настання холодів.

Окрім того, 27 вересня очільник уряду Денис Шмигаль казав, що Україна формує багаторівневий захист енергетичних об'єктів.

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міністерства оборони України зафіксувало, що російська розвідка вивчає стан енергетичної інфраструктури України.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: