fbpx
Сьогодні
09:50 28 Лис 2023

Пентагон хоче до 2026 року розгорнути тисячі автономних систем зі штучним інтелектом: у чому рішення

Фото: AFP

Міністерство оборони США має намір розгорнути тисячі автономних транспортних засобів зі штучним інтелектом до 2026 року, щоб не відставати від Китаю.

Про це повідомляє АР, пише Рубрика.

У чому проблема?

ШІ-системи, які здатні збирати та обробляти дані з багатьох джерел, допомагають військовим приймати стратегічні рішення. Алгоритми можуть швидко та ефективно вивчати різні сценарії розвитку подій та рекомендувати оптимальні дії навіть у критичних ситуаціях.

Армійські аналітики використовують нейромережі для пошуку потрібної інформації в статтях новин і соцмережах, фільтруючи, сортуючи і виявляючи тільки достовірні деталі. Це дозволяє оптимізувати та прискорити дослідницький процес.

У бойових умовах солдати залучають системи комп'ютерного зору, щоб виявляти та розпізнавати об'єкти. Алгоритми можуть ідентифікувати супротивників, знайти їхні вразливі місця та спрогнозувати поведінку. Також деякі пристрої на базі ШІ здатні за командою оператора ліквідувати ціль після її виявлення.

За останні кілька років усе більше країн розробляє різні бойові пристрої та ШІ-системи

Яке рішення?

Щоб не відставати від Китаю, Пентагон планує розгорнути тисячі автономних транспортних засобів зі штучним інтелектом до 2026 року.

Як це працює?

Як зазначається, ініціатива має на меті прискорити процес використання ШІ у військовій сфері у США.

"Амбітна ініціатива, що дістала назву Replicator, спрямована на стимулювання прогресу в надто повільному переході від військових інновацій США до використання невеликих, розумних, дешевих та численних платформ", – заявила заступник міністра оборони Кетлін Гікс.

Пентагон має понад 800 проєктів зі штучним інтелектом, багато з яких перебувають на стадії тестування. Ці технології допомагають отримувати інформацію та підвищувати ефективність військових операцій.

"Міністерство оборони бореться за впровадження розробок ШІ, що стали результатом останнього прориву в галузі машинного навчання", – сказав колишній високопоставлений чиновник Пентагону з питань ШІ Грегорі Аллен, який зараз працює в аналітичному центрі Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Зазначається, що завдяки ШІ автономні пристрої можуть:

  • прогнозувати технічне обслуговування 2600 літаків ВПС, включно з бомбардувальниками B-1 й гелікоптерами Blackhawk,
  • допомагати відстежувати ворожі сили.

Завдяки швидкості обробки даних та покращенню міжмашинної комунікації прогрес у цій галузі приведе до того, що люди відіграватимуть роль наглядачів, йдеться у публікації.

Ще одним напрямком використання ШІ є космос.

Китай планує використовувати штучний інтелект, включаючи супутники, для виявлення потенційної загрози.

США також прагнуть не відставати і вже застосовують автономні технології, що допомагають відстежувати об'єкти у космосі.

Видання зазначає, що використання технологій із ШІ допомагає Україні протистояти російській агресії.

Довідка

Проти Китаю діють системні експортні обмеження США, які охоплюють, зокрема, звуження поставок до КНР сучасних технологій, як-от у сфері ШІ.

Нині багато країн намагаються пристосувати ШІ у військових цілях. Також штучний інтелект може допомогти в гуманітарному розмінуванні території України.

Нагадаємо, Пентагон має намір провести спеціальні дослідження щодо захисту даних для нейромереж.

У Пентагоні не можуть обійтися без ШІ, але заявляють, що його використання має бути вкрай обережним, а дані багато разів перевірені ще раз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: