fbpx
Сьогодні
22:40 20 Лис 2023

В Україні з’явився державний логотип для маркування органічної продукції: як працює це рішення

Фото: organicinfo.ua

Державним логотипом України для органічної продукції промаркували перший продукт. Таким продуктом став органічний карпатський трав'яний чай від ТОВ "Мольфар Еко".

Про це повідомляє Оrganicinfo, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Сьогодні в світі процвітає "грінвошинн" – маркетинговий прийом, який допомагає позиціонувати продукт або бренд більш натуральним і екологічним, ніж він є насправді і збільшувати прибуток.

Ніяк не врегульовано використання термінів "еко", "біо", "натуральний" на продукції, яка зовсім не є такою.

Тому, державне врегулювання маркування органічних товарів та підвищення рівня обізнаності населення про них є необхідністю.

Яке рішення?

З'явився державний логотип України для маркування органічної продукції, яким промаркували перший продукт. Таким продуктом став органічний карпатський трав'яний чай від ТОВ "Мольфар Еко", який вже пропонує у своїх потягах Укрзалізниця.

Фото: organicinfo.ua

Як це працює?

Від створення самого логотипа до його першої появи на упакуванні органічного продукту пройшло 9 років, протягом яких формувалося законодавство України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

У вересні 2014 року за ініціативи Громадської спілки "Органічна Україна" та Міжнародної благодійної організації Інформаційний центр "Зелене досьє" Міністерство аграрної політики та продовольства України оголосило конкурс на створення логотипа для маркування сертифікованої органічної продукції в Україні, який сприятиме підвищенню рівня обізнаності населення щодо української сертифікованої органічної продукції.

Конкурс проводився за підтримки Швейцарської Конфедерації в рамках швейцарсько-українського проєкту "Розвиток органічного ринку в Україні" (2012-2016).

Основою для проведення конкурсу стали досвід та практика ЄС.

Була створена спеціальна вебсторінка, де розміщувалися конкурсні роботи.

Всього було отримано близько 170 пропозицій, у конкурсі взяли участь 76 учасників з 11 областей України.

Фото: organicinfo.ua

На першому етапі було проведено "народне" голосування та визначено 5 фіналістів. А вже на другому етапі фінальне оцінювання проводилось експертною комісією, до складу якої ввійшли фахівці Мінагрополітики, представники компаній-виробників органічної продукції, експерти з правових питань та сертифікації, представники громадських організацій і, звичайно, мистецтвознавці та дизайнери.

А офіційне нагородження переможців та презентація логотипа відбулись тільки 5 лютого 2016 року після проведення довгої процедури експертиз та затвердження логотипа відповідним наказом Мінагрополітики.

Переможницею стала Поліна Макарова, випускниця Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Вона поєднала в органічному логотипі два кола жовтого (сонце) та синього (вода) кольорів, а разом ці кольори утворюють зелений листок посередині, що також відображає процес фотосинтезу.

14 червня 2017 року Укрпатентом прийнято рішення про реєстрацію державного логотипа для органічної продукції як знаку для товарів і послуг на користь Мінагрополітики, яке визначено законодавством єдиним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної аграрної політики у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Після ухвалення оновленого Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» ще кілька років тривали розробка та введення в дію підзаконних актів, навчання інспекторів, підготовка роз'яснювальних матеріалів, щоб належним чином запрацювала система сертифікації органічних виробників відповідно до українського законодавства.

І, нарешті, 17 серпня цього року Мінагрополітики повідомило про початок роботи Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Це стало фінальним кроком на шляху до використання державного логотипа України для маркування органічної продукції, який ми вже можемо бачити на деяких українських продуктах.

Довідка

Органічний бізнес в Україні займає особливу нішу. Попри війну, за обсягами постачання органічної продукції до ЄС за 2022 рік, Україна посіла третє місце, поступившись Еквадору та Домініканській Республіці. Загалом з України до ЄС було експортовано понад 219 тис. продукції, що на 15,8% більше за показники 2021 року.

Зауважимо, що за підсумками 2019 року Україна посіла перше місце в Європі і друге місце в світі зі 123-х країн за обсягами експортованої органічної продукції в ЄС, піднявшись на дві сходинки порівняно з попереднім роком.

Упродовж 2019 року в ЄС ввезено 3,24 млн тонн органічної агропродовольчої продукції, понад 10% якої припадає на Україну.

У 2018 році Україна посідала четверте місце за обсягами експорту органічної продукції в ЄС, поступаючись Китаю, Еквадору та Домініканській Республіці. Зауважують, що Домініканська Республіка і Еквадор поставляють в ЄС майже виключно тропічну продукцію 90% експорту складають тропічні фрукти, свіжі або сушені, горіхи і спеції.

Загалом імпортована органічна продукція становить близько 2% загального імпорту агропродовольчих товарів в ЄС.

Нагадаємо, що 1 травня цього року в Україні стартував перший онлайн курс "Про здорове і стале харчування", який розробила команда громадської організації "Еколтава" спільно з відомою українською біологинею, адвокаткою здоров'я, авторкою книги "Оптимістично про здоров'я" Даркою Озерною.

Також ми повідомляли що в Оженині Рівненської області планують збудувати невеликий завод для зберігання ягід.

Окрім того повідомлялось, що Кабінет міністрів відкривав реєстри органічної продукції, які дозволять онлайн перевірити сертифікацію, виробника та органічність продуктів.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: