fbpx
Сьогодні
15:14 04 Тра 2023

В Україні запустили онлайн курс “Про здорове і стале харчування”

1 травня цього року в Україні стартував перший онлайн курс "Про здорове і стале харчування", який розробила команда громадської організації "Еколтава" спільно з відомою українською біологинею, адвокаткою здоров'я, авторкою книги "Оптимістично про здоров'я" Даркою Озерною.

Курсів про харчування є достатньо у вільному чи платному доступі, але про стале харчування українською мовою – ні. Тож наша команда вирішила його створити.

"За останні кілька років ми всі зазнали руйнівного впливу стресу. Не тільки люди, а й планета. Тому здорове і дружнє до довкілля харчування – це одна з найбільш доступних можливостей відновити баланс у своєму тілі та у природі, скоротити кількість відходів та викидів СО2 в атмосферу. Крім того, це чудова можливість підтримувати локальних виробників. Ми намагалися зробити цей курс максимально змістовним, але одночасно зрозумілим. Щоб кожен учасник знайшов у собі сили та мотивацію на зміни2, – говорить виконавча директорка ГО "Еколтава" Юлія Мельник (Пашковська).

Онлайн курс – це 10 навчальних відео про те, як зробити харчування корисним для свого здоров'я, гаманця та навколишнього середовища. Відеоуроки, додаткові матеріали та практичні завдання допоможуть учасникам орієнтуватися в "зелених" харчових тенденціях сучасного світу.

"Харчування – це тема, яка стосується щодня кожної людини. Тому стійка схема повсякденного харчування – одна з найважливіших елементів екодружнього життя. змінюючи свій раціон на більш сталий, можна суттєво знизити екослід і скоротити кількість відходів, тому ми хотіли зробити цей курс, щоб якомога більше людей маленькими діями робили свій внесок у збереження свого здоров'я та здорового довкілля2, – розповідає координаторка проєктів Austausch e. V. Марія Рудзь.

Чи знали ви, наприклад, що виробництво дешевих солодощів позбавляє домівок мільйони орангутангів в Індонезії? А чули про безвідходну кулінарію? Чи, можливо, здогадувалися, що маркування "еко" зовсім не про екологію? Про все це та більше дізнаються учасники (-ці) онлайн курсу "Про здорове і стале харчування".

"Наше здоров'я не береться з лікарні – воно є наслідком наших щоденних дій, а також генетики і середовища. Середовище, в якому ми перебуваємо, своєю чергою теж залежить від наших дій, тож урбанізм і охорона довкілля також є дотичними до здоров'я людини і лежать в межах моїх фахових інтересів. Система стійкого харчування це як раз і про здоров'я людини, і про довкілля, і про суспільство і наш добробут загалом", – розповідає авторка курсу "Про здорове і стале харчування" Дарка Озерна.

На проходження курсу подалися більше 250 осіб з різних областей України. Ми обрали 50 найбільш мотивованих учасників для першого потоку. Серед яких – вчителі, представники громадських організацій, журналісти, люди, які дбають про здоров'я та довкілля. Протягом 2023 року участь в онлайн курсі – безкоштовна. Надалі ми плануємо надати можливість для проходження більшої кількості людей у самостійному режимі.

Учасники курсу, які виконали всі завдання, отримають сертифікат. Еколтава хотіла б, щоб вони стали "агентами змін" у своїх громадах, домівках чи на роботі. Тобто самі перейшли на бік здорового і сталого харчування і привертали до нього увагу своїх рідних, друзів, колег та сусідів.

Довідка

Онлайн-курс створено в межах проєкту Austausch e.V. "Сприяння кліматичній освіті у Східній Європі", який впроваджується ГО "Еколтава" на території України, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: