fbpx
Сьогодні
16:17 19 Лис 2023

UAnimals започаткувала премію дитячих книжок, які популяризують гуманне ставлення до тварин: у чому рішення

English version here

Першу книжкову премію дитячих книжок, які популяризують гуманне ставлення до тварин, започаткувала зоозахисна організація UAnimals. Переможців обиратимуть психологи, фольклористи і Лео із Ірпеня, який надихнув країну виконанням "Червоної калини".

Як інформує Рубрика, про це повідомили у зоозахисній організації UAnimals.

У чому проблема?

Прививання гуманного ставлення до тварин у дітей відіграє важливу роль у формуванні їхньої особистості та розвитку моральних цінностей.

Це навчає дітей виявляти співчуття, розуміти потреби і почуття тварин, а також розвивати в них відповідальність та турботливий став до інших живих істот.

Гуманне ставлення до тварин також сприяє формуванню етичних принципів, навчаючи дітей поважати природу та виховувати в них відповідальне громадянство. Цей процес сприяє створенню соціально відповідального покоління, готового дбати про довкілля та взаємодіяти з іншими формами життя з повагою та любов'ю.

У своїх дослідженнях американський соціолог та антрополог Арнольд Арлуке дійшов висновку, що діти, які жорстоко поводяться з тваринами, у майбутньому можуть стати жорстокими і до людей. Саме тому так важливо вчити змалку чуйно ставитися до тварин, адже це фундамент їхньої доброти та людяності.

Яке рішення?

Зоозахисна організація UAnimals започаткувала першу книжкову премію дитячих книжок, які популяризують гуманне ставлення до тварин.

Як це працює?

У грудні UAnimals вперше вручить премію "Гуманна книжка". Це відзнака для письменниць та письменників за твори, які допомагають формувати в дітях гуманне та дбайливе ставлення до тварин та довкілля.

"Команда UAnimals заснувала "Гуманну книжку" передовсім для того, щоб нагадати про потужну силу книжки як інструменту формування світогляду людини та показати, наскільки багато є вартих уваги дитячих книжок про тварин чи довкілля. Раніше ми започаткували проєкт UAnimals.Kids, який цілком присвячений темі формування гуманного ставлення дітей до тварин і всього живого. Ми переконані, що гуманність плекається змалечку і відповідальні за це дорослі, і хочемо допомогти дорослим практичними порадами та контентом", — каже головна редакторка UAnimals Людмила Смоляр.

Як номінувати?

Кожен охочий може номінувати книжку на премію до 26 листопада включно за посиланням.

Це мають бути книжки українських авторів та українською мовою, видані у 2022-2023 роках, для дітей та про гуманне ставлення до тварин і довкілля.

Нагородження відбудеться в середині грудня.

До журі премії увійшли мами, тато та найприскіпливіший читач:

  • Олеся Наумовська — докторка філологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри фольклористики Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
  • Юлія Сливка — видавчиня, філологиня PhD, блогерка;
  • Світлана Ройз — дитяча та сімейна психологиня;
  • Лео Буша — той самий хлопчик із Ірпеня, який надихнув Україну виконанням «Червоної калини»;
  • Людмила Смоляр — головна редакторка організації UAnimals;
  • Ігор Коваль — інфлюенсер, волонтер, співвласник магазину дитячого одягу.

"Читання допомагає створювати внутрішній світ дитини. Читання в різному віці — це про цінність спільного часу з батьками, цінність зустрічі в безпечному просторі книжки із новим досвідом, цінність розвитку уяви. Книжка допомагає дорослим та дітям ословити те, що ще може бути неусвідомленим. Люди, у яких сформована навичка читання та любов до нього, можуть легше впоратись із невизначеністю та мають розвинутішу навичку рефлексії", — каже психологиня Світлана Ройз.

Довідка про UAnimals

Зоозахисна організація UAnimals із 2016 року популяризує гуманістичні цінності та рятує тварин від жорстокості.

З початку повномасштабного вторгнення — займається порятунком тварин від війни:

  • евакуює,
  • годує,
  • лікує,
  • відбудову притулки,
  • допомагає природним паркам.

Команда UAnimals запустила міжнародний проєкт #StopEcocideUkraine, покликаний притягнути росію до відповідальності за екологічні злочини під час війни.

Нагадаємо, UAnimals запустила платформу донорства крові для тварин.

Також Рубрика розповідала, що  медіасервіс Megogo спільно з UAnimals створили постери до "кіно з майбутнього" за допомогою штучного інтелекту.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: