fbpx
Сьогодні
17:45 15 Сер 2023

UAnimals запустила платформу донорства крові для тварин: навіщо це рішення?

English version here

Тепер ті, хто потребує донора крові для своєї тварини, і ті, хто готовий долучити свою тварину до донорства, стануть один до одного значно ближче.

У чому проблема?

Під час повномасштабного вторгнення рф в Україну у всіх на слуху донорство крові для людей. Проте від хвороб та війни не менше страждають і тварини. Наші брати менші хворіють на вірусні інфекції, отруєння, потрапляють під колеса, переживають операції, отримують поранення та вибухові травми. Іноді врятувати їх від смерті може лише переливання крові. Але знайти швидко донора для кота чи собаки — задача не з простих.

Яке рішення?

Зоозахисна організація UAnimals створила платформу, де власники тварин можуть знайти донора для свого чотирилапого, або долучити домашнього улюбленця до бази даних тварин, які можуть стати донором для інших хвостатих.

Як це працює?

"Ми вирішили запустити платформу донорства, бо знаємо, що іноді переливання крові — єдиний шанс урятувати життя тварини. Переливання буває необхідне після травм, отруєнь, інфекційних хвороб. На цій платформі ми сконтактуємо тих, хто потребує донора крові для своєї тварини, і тих, хто готовий долучити свою тварину до донорства", — пояснюють у UAnimals.

Мета ініціативи зоозахисників — познайомити людей, які можуть допомогти одне одному. На платформі відбуватиметься суто пошук потрібних контактів донорів та реципієнтів. Подальше спілкування і всі медичні процедури, пов'язані з донорством, люди будуть організувати самостійно, спілкуючись напряму поза сайтом. Відповідальність за це спілкування залишається на сторонах, які взаємодіють, — повідомляють організатори проєкту.

Залишити заявку на платформі поки що можуть лише власники тварин-потенційних донорів. Але після 1 вересня почнуть приймати заявки й від тих, хто шукає донорів. Аби подати свої дані, треба заповнити відповідну анкету.

Важливо: донорство є безоплатним! 

 "Ініціатива UAnimals, безумовно, корисна і потрібна, — говорить київська ветеринарна лікарка Вікторія Шерстюк. — Тому що це часто є чи не єдиною можливістю врятувати тварину в ряді проблемних випадків. І мова тут не лише про хвороби. Будь-які втрати крові, коли це пов'язано з травмами — падіння з висоти, будь-які травми, великі втрати крові через уламки — все це під час війни дуже актуально. Уявімо, що це поранення. Якщо без донорства у тварини буде шанс вижити десь 50 на 50, то з донорством він підвищиться до 80 або 90 відсотків, і тварину можна буде врятувати".

UAnimals запустила платформу донорства крові для тварин

Ветеринарна лікарка Вікторія Шерстюк

Вікторія Шерстюк додає: дуже зручно, що на платформі пошук донорів поділено по регіонах. Бо, звісно, тварина з Києва не поїде, до прикладу, у Дніпро, щоб бути донором. Також, якщо у великих містах ще можна знайти банки крові тварини (хоча вони не завжди повні), то в невеликих обласних центрах це набагато важче. Мати такий портал, де можна пошукати донора, скажімо, для Вінниці або для Чернівців — це дуже хороша ініціатива.

Ветеринарна лікарка відзначає, що навіть у Києві іноді знайти донора для тварини важко. Тому що, хоча охочих багато, тварини мають бути клінічно здоровими, щепленими, не мати в анамнезі трансмісивних хвороб (зокрема тих, що передаються кліщами). Є і ще один нюанс — кров має підійти по групі.

UAnimals запустила платформу донорства крові для тварин

Середньоазійська вівчарка Вікторії Шерстюк Ума — донор з багаторічним стажем

"Боятися пропонувати свого улюбленця у якості донора не треба, — говорить Вікторія Шерстюк. — Насправді це не проблема — переливати кров. Здоровій тварині така процедура не зашкодить. Моя собака — алабай, якій вже 14 років, протягом життя була повноцінним донором не менш як 20 разів. Вона абсолютно не була після цього пригнічена і прекрасно себе почувала. Єдине, після того, як стався відбір крові, варто трохи підсилити раціон тварини. Страх зробити свою тварину донором — бар'єр людський".

Ще більше корисних рішень!

"За останні 10 років ветеринарна медицина дуже стрімко розвивається. Завдяки міжнародним знанням у нас з'явилось багато вузькопрофільних ветеринарних лікарів. Змінюються методики, ставляться нові діагнози. Завдяки донорству крові з'являється змога продовжити життя тварини навіть тоді, коли здавалось шансів вже немає. Для деяких власників дуже важливо виграти декілька тижнів, місяців або років", — зазначає київський ветеринар Володимир Кіщук, який веде на Фейсбук профільну сторінку Твій Вет.

Він щиро радіє тому, що у ветеринарії могли змінити підхід до лікування, і тепер тварини — "теж люди".

Сьогодні кожен може спробувати зрозуміти, наскільки донорство крові важливе, говорить ветеринар, і розповідає, хто саме може стати донором:

Донором може бути собака або кіт, які відповідають наступним вимогам:

  1. Оптимальний вік для донорства 2 — 8 років
  2. Вага:
  • не менше 4 кг у котів;
  • не менше 20 кг для собак
  1. Наявність вакцинації, обробок проти бліх та кліщів
  2. Мати негативні результати:
  •  імунодефіцит та лейкоз (для котів);      
  • мікрофіляремія та бабезіоз (у собак)
  1. Хороше харчування та правильний догляд

Безпечно здавати кров можна 1 раз на 1,5 — 2 міс.  При цьому об'єм має бути не більше 15-20 мл/кг.

Протипоказання для здачі крові:

  • З моменту останньої або до наступної вакцинації пройшло менш як 1 місяць.
  • Тварина хворіє або приймає якісь препарати.
  • Найближчим часом плануються інтенсивні фізичні навантаження.
  • Планується в'язка в найближчий місяць.
  • Період вагітності.

Для визначення групи крові тварини необхідно здати її кров на аналіз (пробірка з ЕДТА, об'єм крові 1-1.5 мл) — це робиться на голодний шлунок. Якщо говорити про Київ, то це можна зробити в будь-якій ветклініці (проби з кур'єром надсилаються у ветеринарну лабораторію).

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: