fbpx
Сьогодні
10:55 01 Лис 2023

ХАМАС заявив про дозвіл на часткову евакуацію з Сектора Гази

Фото: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Палестинське угруповання ХАМАС дозволило пораненим палестинцям та деяким іноземцям евакуюватися з Сектора Гази до Єгипту. На жаль, українців поки серед них немає.

Про це інформують посол України в Єгипті Микола Нагорний в ефірі Радіо Свобода, Bloomberg із посиланням на представника Міністерства внутрішніх справ Гази.

Як заявили у газькому міністерстві, близько 81 пораненого палестинця виїдуть через прикордонний перехід Рафах для лікування в єгипетських лікарнях.

Окрім того, деякі іноземці та особи, що мають подвійне громадянство, як очікується, також зможуть потрапити до Єгипту. Зокрема, до списку увійшли працівники:

  • Міжнародного комітету Червоного Хреста,
  • громадяни Австралії, Австрії, Йорданії та Індонезії.

Своєю чергою посол України в Єгипті повідомив, що наразі близько 500 людей отримали дозвіл на виїзд з Сектору Гази. Проте поки це не стосується українських громадян.

Евакуація з Гази, Рафак

Люди проходять через прикордонний перехід Рафах до Єгипту з півдня Гази, 1 листопада. Фотограф: Мохаммед Абед / AFP

"Близько 500 людей отримали дозволи. Принцип більш-менш схожий, що країни йдуть за алфавітом. Але поки це не наші громадяни", наголосив дипломат.

За даними Нагорного, зросла кількість українців, які потребують евакуації з Сектору Гази. Зараз в списку, який є у посольства, значаться 358 людей.

За даними посольства, на території Гази є українці в лікарнях, які поранені або хворі. Їхній евакуації в разі надання дозволу має сприяти египетський Червоний Хрест.

"Встановили контакти з Єгипетським червоним Хрестом. Тобто єгипетська сторона буде у випадку, коли буде дозволено евакуацію, готова надати сприяння у вивезені цих людей на територію Єгипту", підкреслив український посол.

Що відомо про українців в Ізраїлі

Як писала  Рубрика, спочатку повідомляли після нападу терористів ХАМАС на Ізраїль із сектору Газа дві громадянки нашої країни загинули.

Раніше, 11 жовтня, у МЗС повідомляли, що троє громадян нашої держави загинули внаслідок бойових дій.

Нагадаємо, що українським дипломатам вдалося евакуювали неповнолітнього хлопчика із міста Сдерот. Він отримав поранення внаслідок нападу бойовиків ХАМАС.

11 жовтня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук також повідомив, що для наших громадян, які залишилися в Ізраїлі, вдалося організувати українському посольству перший евакуаційний рейс.

16 жовтня з аеропорту Бен Гуріон (Тель Авів) рейсом авіакомпанії HiSky до міста Клуж (Румунія) відлетів другий евакуаційний борт зі 155 громадянами України, з яких 107 жінок та 23 дітей.

Четвертий евакуаційний борт з 79 громадянами України вилетів з Тель-Авіва до румунського Бухареста. 

Станом на 31 жовтня, за даними посла Держави Ізраїль в Україні внаслідок збройного конфлікту ХАМАС та Ізраїлю загинули 25 українців, таку ж цифру називає і Міністерство закордонних справ України, однак уточнює, що 21 людина загинула в Ізраїлі, а ще 4 − в Секторі Гази.

Наразі відомо, що у Секторі Гази знаходиться 357 громадян України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: