fbpx
Сьогодні
15:58 31 Жов 2023

Понад 2,5 тисячі рецептів на тест-смужки для вимірювання рівня цукру за жовтень виписали в Україні

Фото з відкритих джерел

На безоплатні тест-смужки для пацієнтів із цукровим діабетом з початку жовтня лікарі виписали понад 2,5 тис. рецептів.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, пише Рубрика.

"З початку жовтня пацієнти з цукровим діабетом І типу почали отримувати тест-смужки за програмою реімбурсації. На сьогодні виписано вже більш як 2500 рецептів на тест-смужки. Їх можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою", – йдеться у повідомленні.

В МОЗ додали, що розмір доплати залежить від того, який бренд обере пацієнт відповідно до свого глюкометра.

На сьогодні перелік програми "Доступні ліки" включає 23 найменування брендів тест-смужок.

Для того, щоб отримати тест-смужки безоплатно чи з доплатою за програмою реімбурсації, необхідно мати електронний рецепт.

Такий рецепт може виписати як лікар-ендокринолог (зокрема і дитячий), так і лікар первинної медичної допомоги (терапевт, педіатр чи сімейний лікар) будь-якого медичного закладу, який працює з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Погасити рецепт можна протягом 30 днів з моменту його виписування.

Знайти аптеку, яка відпускає тест-смужки в межах програми реімбурсації, можна, скориставшись спеціальним дашбордом, який підкаже адресу найближчої до вас аптеки.

Для цього достатньо ввести чи обрати з переліку в пошуковому рядку назву вашого населеного пункту. Також можна зателефонувати на "гарячу лінію" НСЗУ за номером 1677.

Водночас, як додали у міністерстві, на тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій тест-смужки можуть відпускатися і за паперовими рецептами.

Як повідомляла Рубрика, тест-смужки для вимірювання рівня цукру були включені в програму "Доступні ліки" з 31 серпня 2023 року, з 8 жовтня пацієнти з цукровим діабетом І типу можуть отримувати тест-смужки за програмою безоплатно або з невеликою доплатою

Загалом перелік "Доступних ліків" включає 411 лікарських засобів, 72 – препарати інсуліну, 9 – комбінованих лікарських засобів, 23 – медвироби.

З момента переходу урядової програми реімбурсації "Доступні ліки" під адміністрування Національної служби здоров'я у 2019 році, нею скористалося понад 4,24 млн осіб.

Нагадаємо, що з 1 липня лікарські препарати за програмою "Доступні ліки" мають знову відпускати виключно за електронним рецептом: ця норма запрацює на території всієї України, крім окупованих, прифронтових регіонів і тих, де ведуться активні бойові дії.

Адже з квітня 2023-го посилиться контроль за продажем протизастудних засобів, деяких вітамінів, жарознижувальних, гормональних та знеболювальних. Як зміниться продаж перерахованих препаратів, чи вважають у МОЗ успішними перші кроки реформи та чи цікавляться думкою фармацевтів — у матеріалі "Рубрики".

Також до програми реімбурсації лікарських засобів включили 21 найменування препаратів для пацієнтів, яким були зроблені трансплантації.

Окрім того, до реєстру "Доступні ліки" додали знеболювальні препарати для паліативних пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: