fbpx
Сьогодні
18:31 30 Бер 2023

З квітня більшість ліків продаватимуть лише за е-рецептами: яких препаратів це стосується

З 1 квітня в українських аптеках без електронних рецептів буде заборонено продавати більшість протизастудних засобів, деякі вітаміни, жарознижувальні та знеболювальні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Міністерство охорони здоров'я.

У відомстві повідомляють, що МОЗ запускає третій етап впровадження електронних рецептів на ліки.

Як зазначають у міністерстві, е-рецепт спростить процес призначення ліків, зробить його ефективнішим та сучасним. Окрім того дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків у аптеках.

Рішення буде впроваджуватися поступово.

У відомстві підкреслюють, що за відсутності світла чи звʼязку у медичному закладі, лікар, як і раніше, може виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку.

До рецептурних препаратів належать:

  • антибіотики;
  • протисудомні;
  • гормональні (у тому числі й протизаплідні, навіть екстрені);
  • для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні;
  • деякі вітаміни;
  • кроворозріджувальні;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі знеболювальні, жарознижувальні, антигістамінні та протизастудні.

Перевірити конкретний препарат можна самостійно двома способами:

  • це обов'язково вказано в інструкції;
  • онлайн через Державний реєстр лікарських засобів, (вводите назву і перевіряєте).

Як отримати е-рецепт

Виписати електронний рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей у державних та приватних клініках, навіть лікарі-ФОПи. Декларація для цього не потрібна.

Щоб отримати е-рецепт, необхідно звернутися на огляд до лікаря. У документі лікар вказує не конкретний препарат, а активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання ліків.

Рецепт лікар надсилає пацієнтові. Там вказано код, який треба буде назвати фармацевтові в аптеці. Використати його можна лише раз.

У разі тривалого лікування за хронічних захворювань або ж за потреби продовжити лікування чи профілактику повторний електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати, звернувшись до сімейного лікаря дистанційно.

Для цього в системі попередньо обовʼязково має бути зафіксоване перше призначення від лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у смартфоні.

Якщо телефону немає, лікар надрукує спеціальну інформаційну пам'ятку з деталями призначення, номером та кодом для погашення рецепта в аптеці.

Що відомо про впровадження е-рецептів

З 1 серпня 2022 року МОЗ почало впроваджувати електронний рецепт на антибіотики. Така можливість є доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

З 1 листопада в Україні запровадили електронний рецепт на ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини. Такий рецепт дійсний 10 діб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: