fbpx
Сьогодні
13:59 31 Жов 2023

На Вінниччині осіб, які контактували з хворими на гепатит А, розпочали екстрено вакцинувати

Фото: Freepick

У Вінницькій області розпочалася екстрена вакцинація осіб, які контактували з хворими на гепатит А.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, пише Рубрика.

Йдеться про вакцинацію проти гепатиту А для кола контактних осіб.

Тобто, рідних та близьких, з якими пацієнти з лабораторно підтвердженим діагнозом вірусного гепатиту А контактували напередодні, проживають разом чи ділять спільний побут.

"У відповідь на спалах гепатиту А на Вінниччині до області доставлено понад дві тисячі вакцин. В першу чергу почалася вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров'я, залучених до ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Другий етап протидії поширенню захворювання – це проведення екстреної вакцинації кола контактних осіб. Це безоплатні щеплення серед "близьких контактів" пацієнтів з підтвердженими діагнозами. Медики пропонуватимуть їм пройти вакцинацію, оскільки це надійний захист імунітету та можливість зупинити поширення гепатиту А через близькі контакти", – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

У МОЗ зазначили, що у разі виникнення осередку захворювання на гепатит А вакцинацію контактним людям зазвичай проводять у перші два тижні після контакту з хворим.

Коло близьких контактів встановлюють медики.

Вони зважають на близьке оточення госпіталізованих, людей, які разом:

  • проживають,
  • спільно харчуються,
  • користуються спільними туалетними кімнатами.

Як поінформували у міністерстві, через побутові контакти спалах поширюється на найближчі населені пункти області.

Випадки вірусного гепатиту А, окрім Вінниці, виявили у:

  • Могилів-Подільському,
  • Хмільнику,
  • Калинівці,
  • Гайсині,
  • Козятині.

Пацієнти перебувають в інфекційних відділеннях медзакладів.

Станом на ранок у лікарнях області залишаються 144 пацієнти, 32 дорослих та 10 дітей вже виписали.

Загалом лікарні області розгорнули майже 500 ліжок для пацієнтів з гепатитом А. Пацієнти, які перебувають у медичних закладах, отримують усю необхідну медичну допомогу.

Довідка

Як повідомлялося, 24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 25 жовтня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією.

28 жовтня на Вінниччину прибула команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним, аби вивчити ситуацію на місці та вжити всіх необхідних заходів для встановлення джерела інфікування. До роботи на місці залучені всі служби фахівців Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, група оперативного реагування Центру громадського здоров'я України: лікарі-епідеміологи, фахівці з лабораторної діагностики, біобезпеки та біозахисту.

У Вінниці через спалах гепатиту А школярів перевели на онлайн навчання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: