fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 14:54 31 Бер 2023

Антибіотики, протизаплідні й знеболювальні: як працює електронний рецепт на ліки і що змінюється

Від серпня 2022-го року антибіотики в українських аптеках стали доступними до продажу лише за наявності паперового чи електронного рецепта. Таким став черговий крок медичної реформи, яка на цьому не завершується. Адже з квітня 2023-го посилиться контроль за продажем протизастудних засобів, деяких вітамінів, жарознижувальних, гормональних та знеболювальних. Як зміниться продаж перерахованих препаратів, чи вважають у МОЗ успішними перші кроки реформи та чи цікавляться думкою фармацевтів — у матеріалі “Рубрики”.

У чому проблема?
Рецептурні ліки без рецептів

За даними ВООЗ, щорічно від стійких до антибіотиків інфекцій помирає понад 700 тисяч людей. Так стається через зловживання антибіотиками, які у випадку, коли хворий не доліковує інфекцію до кінця, створюють їй імунітет до ліків. Водночас медичні аналітики прогнозують, що вже за 30 років некваліфіковане призначення антибіотиків буде ставати причиною смерті 10 мільйонів людей щороку. При цьому в прогнозі не йдеться про інші ліки, які приймають неправильно.

Ще у 2019-му році в українському Міністерстві охорони здоров'я розробили реформу, що передбачає посилений контроль за доступом пацієнтів до ліків. Якщо раніше антибіотики, гормональні, наркотичні та інші препарати були рецептурними лише формально, тепер наявність рецептів починають контролювати.

Яке рішення?
Е-рецепти й поступове посилення правил

У липні 2022-го, коли реформа лиш вступала у дію, "Рубрика" вже спілкувалася з заступницею міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку Марією Карчевич. Тоді посадовиця розповідала про те, як працюватиме електронна система видачі рецептів, яка система покарань чекає на порушників та як реформа діятиме на прифронтових та щойно звільнених територіях. Цього разу питаємо про результати та розвиток реформи.

Марія Карчевич

"Реформу з е-рецептом, яку здійснюємо в межах наших прагнень увійти до Європейського Союзу, вважають успішною. Українки, які, на превеликий жаль, стали біженцями зокрема в країнах Європи, вочевидь, мали неодноразову змогу пересвідчитися, що в тамтешніх аптеках неможливо купити довільно більшість ліків" — говорить Марія Карчевич.

З огляду на війну, МОЗ проводить реформу поетапно: 

  • з 1 серпня 2022 антибактеріальні препарати відпускаються за електронним рецептом;
  • з 1 листопада 2022 — до них доєднати наркотичні (психотропні) препарати;
  • з 1 квітня 2023 — рецептурні ліки можна придбати також і за е-рецептом. 

А проте поки паперові рецепти теж дійсні. Як пояснюють у МОЗ, причиною є те, що в перехідний період, оскільки в країні йдуть бойові дії, а також можливі відключення електроенергії, електронний рецепт — не завжди найдоступніше рішення. Крім того, в Україні пошкоджено 600 аптек. А ще деокуповані території тільки-но повертаються до життя. 

"Зрештою, про успішність реформи свідчить статистика: станом на зараз  виписано понад 700 тисяч е-рецептів на антибактеріальні препарати та майже 18 тисяч — на наркотичні", — додає Марія Карчевич.

Заступниця міністра каже — зв'язок з аптеками та профільними асоціаціями тримають постійно, тож готові до обговорень та співпраці. Тим паче, що вже з квітня перелік препаратів, які продаватимуть лише за наявності паперового чи електронного рецепта, не розшириться. У перелік рецептурних ліків нових пунктів не додають, натомість починають контролювати продаж ліків, які й до цього були рецептурними, та фактично були доступними для людей і без лікарської згоди.

Як це працює?
Знеболювальні й протизаплідні за рецептом

З квітня електронний рецепт можна буде використовувати для усіх зареєстрованих в Україні лікарських засобів, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти.

"Зауважу, що норма щодо відпуску таких ліків за рецептом не є новою, зараз лише додається до паперового рецепта новий цифровий інструмент — електронний рецепт, який дозволить контролювати відпуск рецептурних ліків в аптеках і головне — мінімізувати негативні прояви самолікування серед українців, відстежувати дотримання режиму прийому ліків та убезпечити пацієнта", — пояснює Марія Карчевич. 

Рецептурними препаратами в Україні є:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • наркотичні (психотропні) препарати;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • кроворозріджуючі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби тощо.

Якщо говорити про згадані протизаплідні препарати, жінці доведеться отримувати рецепт на такі ліки щомісяця. Дійсним він буде протягом 30 днів. Навіть якщо лікар прописує курс лікування на 90 днів, погасити рецепт в аптеці треба чітко впродовж місяця. В МОЗ пояснюють — схема працює таким чином, що пацієнт приходить до лікаря, йому виписують рецепт, після цього лікар та пацієнт домовляються, що всі наступні рецепти будуть "по дзвінку". Після цього щомісяця пацієнт отримує відповідне повідомлення і йде в аптеку погашати рецепт. 

Те саме стосується екстреної контрацепції, яка теж входить до категорії гормональних препаратів. Як правило, жінка має випити таку пігулку впродовж 72 годин після статевого акту. За цей час вона мусить отримати від лікаря рецепт і лише тоді купувати пігулки. 

Звичні для українських аптечок знеболювальні на кшталт "Німесилу" також за рецептом. У міністерстві зазначають — попри те, що українці звикли до таких препаратів і вважають їх безпечними, вони мають широкий спектр побічних дій і завжди були рецептурними. 

"Винятки на відпуск засобів за рецептом діятимуть лише на територіях, де йдуть активні бойові дії, які знаходяться в тимчасовій окупації, в оточенні. Аптеки в межах цих громад тимчасово, на час дії воєнного стану, зможуть за потреби  відпускати пацієнтам рецептурні лікарські засоби (за винятком наркотичних) без рецепта лікаря", — додає Марія Карчевич. 

е-рецепт на ліки

А це точно працює?
Чи вміють лікарі та фармацевти користуватися рецептами

Щоб виписати електронний рецепт, треба дотриматися всіх інструкцій. Крім цього, у деяких селах та містечках подекуди досі бракує швидкого інтернету, комп'ютерів та комп'ютерної грамотності. До того ж будь-яке нововведення передбачає навчання. З серпня 2022-го МОЗ проводить моніторинг та інформаційно-роз'яснювальну роботу з аптечними закладами щодо нововведень та важливості дотримання правил відпуску рецептурних ліків за е-рецептом.

"Під час війни українці продовжують отримувати життєво необхідні ліки в межах програми реімбурсації «Доступні ліки». Її почали впроваджувати у 2017 році, щоб запобігти неправильному та нераціональному застосуванню ліків, а також підвищити доступність якісних, ефективних та безпечних лікарських засобів для українців. 

І відтоді виписується електронний рецепт на «Доступні ліки» — це такий же рецепт, як паперовий на рецептурному бланку форми №1, але в електронному вигляді. Тобто для багатьох медичних та фармацевтичних працівників функціонал електронного рецепта не є новим та давно використовується. Ми поетапно розширюємо «обіг», якщо можна так сказати, електронного рецепта. Також нагадую, на час війни діє й паперовий рецепт. Інакше кажучи, українці не будуть обмежені в доступі до отримання необхідних ліків", — пояснює заступниця міністра.

Також вона додає, що для підготовки медичних та фармацевтичних працівників проводять серії вебінарів та постійне спілкування. Також уже розроблений відповідний навчальний курс Академії НСЗУ.

протизаплідні за рецептом

Ще один аспект посилення контролю за продажем рецептурних ліків — система покарань для тих, хто не дотримується правил. Проте у МОЗ кажуть — наразі зосереджуються не на покараннях.

"Наше завдання — не покарати когось, а разом сформувати в суспільстві культуру відповідального вживання лікарських препаратів. Адже ліки — це не цукерки, а надто рецептурні препарати. На те вони й рецептурні, що відпускаються за рецептом лікаря. І їх неправильне використання може призвести до непоправних наслідків для здоров'я людини. І тут якраз питання лежить у спільній площині відповідальності і держави загалом, і лікаря, і фармацевта, і пацієнта.

Контроль за відпуском рецептурних ліків в аптеках, зокрема, здійснюється Держлікслужбою. На час воєнного стану, якщо Держлікслужба отримує скарги від пацієнтів щодо порушення порядку реалізації ліків, то може здійснити відповідну перевірку. Відповідальність за порушення порядку реалізації (відпуску) лікарських засобів встановлена чинним законодавством, зокрема Кодексом України про адміністративні правопорушення", — каже Марія Карчевич.

Ще більше корисних рішень!
Що робити, якщо біль є, а рецепта немає?

У МОЗ наголошують — щоб отримати рецепт, не обов'язково мати декларацію з сімейним лікарем чи йти у державну лікарню. Рецепти можуть виписувати всі лікарі, включно з тими, хто працює у приватних лікарнях або як ФОП. Якщо стан людини критичний і вона не може чекати на зустріч з лікарем, вона може отримати рецепт, зв'язавшись із лікарем телефоном. У крайньому разі слід викликати швидку, але не займатися самолікуванням.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Здійснено за підтримки Асоціації

1
6552

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: