fbpx
Сьогодні
Відео, фото 16:20 30 Жов 2023

Національний банк до Дня української писемності випустив монету 

Фото: НБУ

Національний банк України ввів в обіг нову пам'ятну срібну монету "Українська мова" до Дня української писемності. Її номінал — 10 гривень, а тираж — 5000 екземплярів.

Про це повідомляє пресслужба НБУ, пише Рубрика.

Монета присвячена до Дня української писемності. Вона продовжує серію "Духовні скарби України".

Фото: НБУ

Дизайн створили художники:

  •  Володимир Таран,
  • Олександр Харук,
  • Сергій Харук.

"Срібна памʼятна монета, яку ми вводимо сьогодні в обіг, відображає унікальність та феноменальність української мови. Саме мова в надскладний момент історії України стала фундаментом нашого єднання, нашою зброєю. Сьогодні українською мовою промовляє дух свободи, який вражає весь світ", – сказав заступник голови НБУ Олексій Шабан.

На аверсі монети розміщено стилізовану букву "Ї" із соловейком, що символізує мелодійність української мови, в центрі літери – малий Державний Герб України.

На дзеркальному фоні монети розміщено текстуру з контурів літер українського алфавіту, що асоціативно нагадує гніздо як символ дому та оберіг сім'ї.

На реверсі монети – стилізована композиція, що складається з літер української абетки, зокрема в композиції локальною позолотою виділені літери Ґ, Ї, Є, І, що вирізняють українську мову фонетично і графічно серед інших культур, що послуговуються кирилицею.

Серед фактурних літер композиції вирізняються також літери У, К, Р, А, Ї, Н, И, що в поєднанні зі словами НАША МОВА утворюють вислів "наша мова України".

Елементи композиції реверсу підкреслюють інтеграцію мови в сучасні гаджети, цифрові пристрої, інформаційні мережі.

Фото: НБУ

Купити срібну пам'ятну монету "Українська мова" можна з 27 жовтня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ.

З листопада — у банків-дистриб'юторів:

  • Укргазбанк,
  • Радабанк,
  • Таскомбанк,
  • ПриватБанк.

Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 2 500 тисяч монет, перша тисяча монет буде доступна з першого дня продажу.

Пам'ятна монета "Українська мова" номіналом 10 гривень виготовлена зі срібла 925 проби, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г, діаметр – 38,6 мм.

Гурт монети – гладкий із заглибленими написами. Елемент оздоблення монети – локальна позолота (вміст золота в чистоті не менше ніж 0,0002 г).

Також у листопаді планується введення в обіг пам'ятної монети "Українська мова" номіналом 5 гривень з нейзильберу.

Очікуваний тираж – до 75 000 штук.

Нагадаємо, Нацбанк випустив пам'ятні монети "Український борщ".

Раніше ми повідомляли, що Нацбанк випустив пам'ятну монету, присвячену українським енергетикам.

Також повідомлялось, що з нагоди Дня захисників та захисниць України в Національному банку відбулася презентація нових пам'ятних монет "Захисниці", що вшановують героїзм захисниць України та присвячені українським жінкам, які стали на захист Батьківщини.

Окрім того, 4 серпня Національний банк продемонстрував нову памʼятну монету "ППО — надійний щит України". На ній — зображення ЗРК Patriot.

А 24 серпня Нацбанк презентував нову памʼятну монету "Сміливість бути. UA". Її присвятили Дню Незалежності.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: