fbpx
Сьогодні
Відео 16:23 27 Жов 2023

До Дня української писемності для шкіл підготували інтегрований урок: у чому рішення

Фото: з відкритих джерел

Сьогодні, 27 жовтня, Міністерство освіти та науки спільно із заслуженим працівником освіти Олександром Авраменком та українським артистом Артемом Пивоваровим запустили інтегрований урок із мови, літератури та музики.

Про це повідомляється на сайті Міністерства освіти та науки, пише Рубрика.

У чому проблема? 

Українська мова має перестати бути мовою, якою треба час від часу говорити, бо  закон цього вимагає, чи щоб дотримуватися певних квот і зберегти усі ці мовні пропорції-відсотки, а стати природною мовою планування, державотворчих процесів, бізнесу, мовою, якою вирішуються важливі питання. 

Допоки українська не стане мовою відкриттів, мовою вирішення проблем прогрес в Україні буде не усвідомленим і навіть загрозливим, бо не працюватиме на Україну як націю, а Україна сприйматиметься як ресурс, місце реалізації, а не ціль.

Яке рішення?

Сьогодні, в День української мови та писемності, Міністерство освіти та науки спільно із заслуженим працівником освіти Олександром Авраменком та українським артистом Артемом Пивоваровим запустили інтегрований урок із мови, літератури та музики.

Як це працює?

"На занятті учні зможуть дізнатися більше про свою мову, літературу, історію та надихнутися на створення власних творчих проєктів. Це допоможе школярам зрозуміти, як знання із цих дисциплін формують культурний образ нації та впливають на формування національної ідентичності", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час заняття вчитель і мовознавець Олександр Авраменко заглибився у фольклор, розібрав символізм та сенси робіт українських письменників, а також сучасних пісень, в основу яких лягла народна творчість та вірші класиків.

"Школярі мають можливість розглянути музичні роботи "Думи", "Там у тополі" та "Ой на горі" Артема Пивоварова, які стали сучасними інтерпретаціями народної і класичної української літератури", – йдеться у повідомленні.

Наприкінці заняття школярі можуть пройти мінітест на засвоєння матеріалу.

В МОН зазначили, що урок рекомендований учням середньої та старшої школи. Він був створений для того, щоб відзначити розвиток української мови та показати, що народна творчість і класична література можуть бути сучасними та захопливими.

У міністерстві запропонували вчителям використати цей урок для проведення занять до Дня писемності та мови і вшанування пам'яті про Нестора Літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія.

Урок рекомендовано провести упродовж першого тижня після канікул.

Довідка

27 жовтня відзначається День української писемності та мови.

Цього року провели радіо диктант, на якому зачитали текст "Дороги України" лауреатки Шевченківської премії Катерини Калитко.

Радіодиктант звучить в ефірі "Українського радіо", Радіо Культура та телеканалу Суспільне Культура. Трансляції також доступні на ютуб-каналі "Українського радіо" і на фейсбук-сторінках Суспільного.

Як повідомлялося, Всеукраїнський радіодиктант був започаткований у 2000 році командою Українського Радіо і з того часу став найбільшим україномовним флешмобом. Головна мета події — не перевірити грамотність учасників, а об'єднати українців і знавців української мови по всьому світу.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук звернувся до українців з нагоди Дня української писемності та мови:

"День української писемності та мови. День нашої рідної й унікальної. Незалежної та переможної. Мови, яка впродовж століть зазнавала утисків і заборон. Але, попри все, шанується та квітне. Бо це мова вільних людей. Мова сміливих і мужніх. Мова сильних та незламних. Любіть Україну й любіть українську".

Голова ВРУ підкреслив, що українська мова – це національна ідентичність і винятковість українців.

"І так сильно "Слава Україні!" звучить лише українською. Слава Україні та Слава Збройним Силам України", – додав спікер українського парламенту.

Президент України Володимир Зеленський з нагоди Дня української писемності та мови зробив допис у соціальних мережах.

Нагадаємо, в застосунку "Давай займемось текстом" з'явилась гра на знання українських діалектів.

Також повідомлялось, що Міністерство культури та інформаційної політики хоче відмовитися від використання російських шрифтів та створити банк українських.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: