fbpx
Сьогодні
10:56 03 Тра 2023

Чергова вимога МВФ: Президент підписав закон щодо спецрахунків на підтримку України

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо запровадження правил розподілу та звітування коштів на спецрахунках, які відкриті в Нацбанку для допомоги Україні.

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, картка законопроєкту №8433.

Як зазначив народний депутат, закон "передбачає розподіл і витрачання коштів на підтримку України за чіткими бюджетними правилами в рамках бюджетних програм спеціального фонду держбюджету".

Цей закон вносить зміни до Бюджетного кодексу. Відповідно дозволяє уряду відкривати в Національному банку спеціальні рахунки для збору добровільних внесків на відновлення чи оборону України протягом дії воєнного стану. А також ще рік після його скасування.

Такі внески визначаються джерелами формування спеціального фонду державного бюджету України у частині доходів, їх обліку, розподілу і використання відповідно до визначеного урядом порядку.

Окрім того, до другого читання з'явилася норма про запровадження Казначейством щомісячного складання звітів про надходження і використання таких коштів щодо кожного з рахунків.

Розпорядники коштів зобов'язані звітувати про суму отриманих внесків. До того ж, висвітлювати перелік товарів, робіт і послуг, придбаних за ці кошти протягом звітного періоду.

Цей закон є одним зі структурних маяків нової програми співпраці України та Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд опублікував 19 структурних маяків. Їх Україна пообіцяла виконати в рамках програми співпраці на 15,6 млрд дол.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: