fbpx
Сьогодні
Фото 20:25 24 Сер 2023

З нагоди річниці Незалежності Нацбанк випустив нову пам'ятну монету "Сміливість бути. UA"

Фото: Нацбанк України

Національний банк України ввів в обіг до 32-ої річниці Незалежності України нові пам'ятні монети "Сміливість бути. UA", які присвячені мужності української нації.

Про це повідомила пресслужба регулятора, пише Рубрика.

Відмітимо, що пам'ятні монети "Сміливість бути. UA" продовжують серію "Безсмертна моя Україно".

"Ми присвячуємо цю монету хороброму і незламному українському народу. Сьогодні весь світ точно знає, що сміливість — це бути українцями.

І щоб підкреслити це, ми зробили поверхню срібної монети частково дзеркальною. Піднесіть її до обличчя, побачте себе, відчуйте себе частиною незламної української нації. Це відзнака саме вам! Кожному із вас!", наголосив очільник Нацбанку Андрій Пишний.

Як повідомляють у фінустанові, срібна монета має номінал 10 гривень і виготовлена зі срібла 925 проби, а також оздоблена локальною позолотою.

Її тираж — до 5 000 штук.

Фото: Нацбанк України

У Нацбанку розповідають, що на аверсі монети зображено стилізовану композицію, що символізує Україну.

Образ країни має символ тризуба, що відображає суспільні процеси, увагу світу та творення нової світової історії. На абсолютно дзеркальному тлі розміщено лезо меча; угорі – малий Державний Герб України.

Фото: Нацбанк України

На реверсі срібної монети міститься композиція, що символізує феномен сміливості та героїчного спротиву українського народу. У центрі зображено золотисту зірку.

"Завдяки неймовірній відвазі та рішучості українців [зірка] зруйнувала непорушний ідеологічний "камінь-бетон" непереможності російської армії, що протягом багатьох десятиліть навіювався російською пропагандою усьому світу", — пояснюють в установі. 

Пам'ятна монета з нейзильберу має номінал 5 гривень. Її дизайн повторює композицію срібної монети з акцентом зображення аверсу на лезі меча, розміщеного на матовому тлі, як символічний знак готовності українців захищати свою незалежність зі зброєю в руках.

Фото: Нацбанк України

Тираж монети з нейзильберу – 75 000 штук.

"Вони особливі, адже зазвичай монети присвячуються особистостям, подіям чи якимось суто матеріальним речам. Але ми спробували віднайти щось, що нас об'єднує та є вартим того, щоб бути закарбованим на монеті. І ми знайшли спільну рису, яка є очевидною для всього світу, рису, яка, по суті, стала синонімом слова "українці". Це – сміливість!", – прокоментував голова НБУ Андрій Пишний.

Фото: Нацбанк України

Автори ескізів цих знакових для кожного українця пам'ятних монет – київські художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор – Володимир Атаманчук.

Наразі моменти можна придбати в інтернет-магазині Нацбанку.

Уже з вересня вони будуть доступні в банках-дистриб'юторах, мова йде про "ПриватБанк", "Укргазбанк", "Радабанк" та "Таскомбанк".

Як писала раніше Рубрика, Нацбанк випустив пам'ятну 5-гривневу монету до нагоди Дня захисту дітей, який відзначають 1 червня. Її назва — "Народжений в Україні".

Нагадаємо, Національний банк України показав нову обігову пам'ятну монету, яку присвятили Силам підтримки Збройних Сил України.

Також Рубрика писала, що у Канаді монетний двір випустив срібну монету-"писанку" з трипільськими мотивами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: