fbpx
Сьогодні
11:59 22 Жов 2023

Норвегія хоче збільшити обсяги допомоги Україні в енергетичній сфері

Україна та Норвегія домовилися про посилення співпраці в енергетичній сфері в рамках програми підтримки Нансена, яка передбачає надання Україні допомоги на суму 75 млрд крон.

Про це повідомляє пресслужба міністерства енергетики. 

У зустріч взяли участь заступник міністра енергетики Ярослав Демченков, керівник Норвезького агентства співробітництва у сфері розвитку (Norad) Борд Вегар Солхьеллєм, заступниці міністра закордонних справ Норвегії Маріанне Кван та посла Норвегії в Україні Хелен Санд Андресен.

Зазначають, що Norad є органом при міністерстві закордонних справ та міністерстві клімату та навколишнього середовища Норвегії, який розглядає варіанти діяльності в Україні, спрямованої на підтримку сталого післявоєнного відновлення та надання оперативної підтримки під час війни. 

Під час зустрічі українська та норвезька сторони обговорили, як передбачена допомога може сприяти зміцненню енергетичного сектору. Також ішлося про можливості залучення приватного сектору до зеленої трансформації та децентралізації енергетичної інфраструктури. 

Нагадаємо, що Норвегія виділить 1 мільярд крон (92 мільйони доларів) на гуманітарну допомогу Україні.

Окрім того, 11 жовтня Норвегія оголосила про виділення фінансової допомоги для розмінування України. Мова йде про 18,5 млн доларів.

Що відомо про стан енергетичної системи України

12 серпня в Міненерго повідомили, що планові ремонти на енергетичних об'єктах України йдуть за графіком, однак найгірша ситуація з підготовкою до нового опалювального сезону спостерігається у прикордонних із Росією областях, а також на прифронтових територіях.

Прем'єр-міністр 13 вересня заявив про фінальну стадію підготовки енергетичної системи до осінньо-зимового періоду. 

Нагадаємо, що 27 вересня голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час форуму Forbes "Енергія бізнесу" повідомив, що навколо Трипільської та Зміївської ТЕС, які входять до складу Центренерго, зводять захисні споруди.

Пізніше чиновник повідомив, що українські енергетичні об'єкти матимуть три рівні захисту, завершити зведення захисних конструкцій планують до листопада, тобто до настання холодів.

Окрім того, 27 вересня очільник уряду Денис Шмигаль казав, що Україна формує багаторівневий захист енергетичних об'єктів.

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міністерства оборони України зафіксувало, що російська розвідка вивчає стан енергетичної інфраструктури України.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: