fbpx
Сьогодні
11:59 13 Вер 2023

До опалювального сезону вже підготували 80% обладнання теплоелектроцентралей, - Шмигаль

Фото: ДТЕК

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про фінальну стадію підготовки енергетичної системи до осінньо-зимового періоду.

Про це пише Рубрика, посилаючись на департамент комунікацій Секретаріату Кабміну.

Як повідомляють, під час засідання уряду премʼєр зазначив, що насьогодні відремонтовано 7 атомних енергоблоків, ще два стануть у стрій до старту опалювального сезону. Загальна їхня потужність складе 7,8 ГВт.

Окрім того, як наголошують у пресслужбі, Міненерго взяло на себе зобов'язання, що до початку сезону запрацюють 25 енергоблоків теплових електростанцій, які дадуть енергосистемі 4,5 ГВт потужності.

За даними Міненерго, загалом у систему вже додано 804 МВт із запланованих додаткових 1,7 ГВт потужностей.

"Відремонтовано майже 80% обладнання теплоелектроцентралей. Тривають інтенсивні ремонти, які завершаться вчасно. Крім того, відремонтовано та перебувають у ремонті 35 гідроагрегатів ГЕС потужністю майже 2,3 ГВт", – сказав премʼєр.

Як наголосив Шмигаль, підготовка енергосистеми до осінньо-зимового періоду входить у свою фінальну стадію.

Також повідомляють, що до зими готові:

  • 15,2 тис котелень,
  • близько 84% тепломереж,
  • 78% центральних теплопунктів,
  • понад 80% житлових будинків,
  • 86% шкіл, дитсадків та лікарень.

До того ж, раніше Міністерство енергетики заперечило повідомлення про можливі відключення електроенергії з 1 жовтня: в жодному регіоні не буде відключатися світло.

Що відомо про новий опалювальний сезон

У Міністерстві енергетики вважають, що цієї зими росіяни можуть знову вдати до ударів по об'єктах енергетики, щоб залишити українців без світла під час опалювального сезону. Водночас в Міненерго запевняють, що попри попередні обстріли, Україна під час майбутнього опалювального сезону зможе задовольнити свої потреби у виробленні електроенергії.

Національний банк України залишив без змін прогноз дефіциту потужностей в енергосистемі впродовж 2023-2024 років. У ІІІ кварталі очікується незначний дефіцит (3%), який дещо збільшиться у IV кварталі 2023 року та І кварталі 2024 року (до 5%).

За даними опитування фонду "Демократичні ініціативи", більшість українців (60%) очікують у найближчі місяці масового обстрілу міст з боку Росії. Крім того, 45% очікують відключення електро-, тепло- або водопостачання та зростання цін на необхідні товари (40%).

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міністерства оборони України зафіксувало, що російська розвідка вивчає стан енергетичної інфраструктури України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: