fbpx
Сьогодні
14:51 14 Жов 2023

300 тисяч тонн українського зерна за останні три місяці знищила російська армія

English version here

Фото: ОК "Південь"

З моменту виходу російської федерації з зернової угоди окупаційні війська здійснили 17 масованих атак по припортовій інфраструктурі України та знищили майже 300 тисяч тонн зерна.

Про заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков під час візиту прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте до Одеси, пише "Радіо Свобода".

Під час перебування в Одесі очільник нідерландського уряду побачив наслідки атак російської армії на інфраструктуру, залучену в аграрному експорті.

"17 масованих атак з моменту виходу Росії з Зернової угоди, зниження на 40% експортного потенціалу портів, майже 300 тисяч тонн знищеного зерна – це спроба Росії поглибити продовольчу кризу в тих країнах, які залежать від українських продуктів", – сказав Кубраков.

Зі слів українського міністра, проте судна продовжують рухатися зерновим коридором, створеним після припинення зернової ініціативи з боку кремля.

"На сьогодні вже 21 судно скористалися цим коридором для експорту та 25 суден зайшли до портів під завантаження. Ми продовжуємо працювати над розширенням коридору, це наша відповідальність за продовольчу безпеку світу", підкреслив очільник міністерства.

Як повідомляла Рубрика, Зеленський та Рютте на зустрічі в Одесі обговорили спільні кроки у контексті забезпечення оборони України. Зеленський підкреслив, що окрему увагу під час переговорів приділено захисту Одеси і всього Півдня України – від дунайських портів до портів Великої Одеси. Співрозмовники також обговорили захист коридорів експорту у Чорному морі.

Що відомо про тимчасовий зерновий коридор у Чорному морі

Нагадаємо, у липні росія заявила, що виходить із "зернової угоди" через нібито невиконання її умов. Після цього окупанти почали обстрілювати українські порти та зернову інфраструктуру на півдні України.

У серпні Україна оголосила про відкриття у Чорному морі тимчасових коридорів для торговельних суден. ВМС України наголосили, що зберігається загроза з боку рф.

Маршрути передусім призначені для виходу цивільних суден, що знаходяться в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення росії.

Як відомо, 16 серпня з порту Одеси вийшло перше судно після припинення "зернової угоди", воно прибуло до Стамбулу у Туреччині 18 серпня.

А 26 вересня повідомлялось, що тимчасовим гуманітарним коридором у Чорному морі з Одеських портів вже вийшли сім суден.

Як писала Рубрика, станом на 26 вересня в українських портах залишалася лише половина зі 100 суден, які були заблоковані після початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію нашої держави.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: