fbpx
Сьогодні
Відео, фото 22:59 13 Жов 2023

Зеленський і Рютте в Одесі відвідали зруйнований рф храм, поранених захисників та вшанували пам’ять полеглих воїнів ВМС

Фото: Офіс Президента

Президент Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в Одесі відвідали Спасо-Преображенський кафедральний собор, у вівтар якого влучила російська ракета, відвідали поранених українських бійців у одеському шпиталі та вшанували пам'ять воїнів Військово-Морських сил Збройних Сил, які віддали життя за Україну.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Фейсбук Зеленського.

"Найбільший православний храм Одеси. Спасо-Преображенський кафедральний собор, у вівтар якого влучила російська ракета. Росія принесла на нашу землю багато зла. Ніколи не пробачимо. Усе зруйноване відбудуємо", – зазначив Зеленський.

Фото: Офіс Президента

Як повідомляє сайт Президента, Зеленський і Рютте оглянули руйнування, завдані храму внаслідок ракетного удару Росії по місту 23 липня поточного року. Тоді було повністю знищено вівтар і пошкоджено тримальну конструкцію будівлі.

Нині в цій пам'ятці культурної спадщини проводяться протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи.

Зеленському й Рютте розповіли, що триває експертиза стосовно можливості відбудови храму.

Фото: Офіс Президента

Як відомо, уряд Італії та італійський бізнес уже висловили готовність долучитися до повного відновлення Спасо-Преображенського собору.

Також Президент України Володимир Зеленський відвідав разом із Прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте шпиталь в Одесі, де проходять лікування після поранення українські захисники Херсонщини.

"Велика повага до всіх вас. Дякую вам за захист нашої держави, за ваш героїзм. Бажаю якнайшвидшого одужання", – сказав Володимир Зеленський українським захисникам.

Фото: Офіс Президента

Фото: Офіс Президента

Під час свого візиту у шпиталь політики поспілкувався з українськими військовослужбовцями, дізнались про їхні поранення, стан здоров'я та перебіг лікування.

Президент вручив пораненим захисникам державні нагороди: ордени "За мужність" ІІІ ступеня і медалі "За військову службу Україні".

А військовим медикам, які їх реабілітують, ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та Данила Галицького.

Фото: Офіс Президента

Прем'єр Нідерландів Марк Рютте був вражений героїзмом та гуманізмом українців, яких побачив на власні очі у шпиталі.

"Я завжди відчував, що Україна переможе. А після цього візиту я абсолютно в цьому переконаний. Завдяки тому, що роблять українці на фронті, і тому, як ви піклуєтеся про своїх людей. Це справжня людяність", — зазначив Марк Рютте.

Окрім того,  Президент Володимир Зеленський в Одесі вшанував пам'ять воїнів Військово-Морських сил Збройних Сил, які віддали життя за Україну.

Разом із Президентом у церемонії вшанування загиблих захисників України взяв участь Прем'єр-міністр Королівства Нідерланди Марк Рютте.

Зеленський і Рютте поклали квіти до Стели пам'яті полеглих воїнів Військово-Морських сил, відкритої в Одеському порту в липні 2021 року.

Фото: Офіс Президента

На гранітних плитах висічені імена військовослужбовців ВМС, які загинули в боях із російськими загарбниками.

Як повідомляла Рубрика, Зеленський та Рютте на зустрічі в Одесі обговорили спільні кроки у контексті забезпечення оборони України. Зеленський підкреслив, що окрему увагу під час переговорів приділено захисту Одеси і всього Півдня України – від дунайських портів до портів Великої Одеси. Співрозмовники також обговорили захист коридорів експорту у Чорному морі.

Довідка

Як повідомлялося, у ніч проти 23 липня росія завдала масованого ракетного удару по середмістю Одеси. Унаслідок обстрілу руйнувань зазнали Будинок учених, п'ять дитячих садочків, чотири школи, багато житлових будинків, низку історичних споруд у центрі Одеси та Спасо-Преображенський собор, що знаходиться під охороною ЮНЕСКО.

Свято-Преображенський кафедральний собор було зведено у 18 столітті – 25 травня 2008 року виповнилося 200 років з дня його освячення. За радянської влади у 1936 році храм розібрали до фундаменту. Відновлювали його з початку 21 століття, і у 2005-му він був прийнятий в експлуатацію.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: