fbpx
Сьогодні
10:48 18 Сер 2023

Перше судно, яке вийшло з порту Одеси після закінчення "зернової угоди", прибуло до Стамбулу, - Reuters

English version here

Фото: Airliners & Ships Channel

Перше судно, яке скористалося тимчасовим транспортним коридором, відкритим Україною після виходу країни-агресорки з "зернової угоди", перетнуло турецьку протоку Босфор.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Reuters.

Контейнеровоз Joseph Schulte під прапором Гонконгу, який вийшов із заблокованого Росією українського чорноморського порту Одеса на початку цього тижня, перебував у порту з 23 лютого 2022 року, за день до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Місцеві телерадіокомпанії повідомили, що судно стане на якір у порту Амбарлі на півдні Стамбула.

Зазначимо, що минулого тижня Україна оголосила про створення "гуманітарного коридору" в Чорному морі для звільнення вантажних суден, які опинилися в пастці в її портах після виходу Росії з "зернової угоди".

Водночас росія не повідомила, чи буде вона поважати судноплавний коридор, а судноплавні та страхові джерела висловили занепокоєння з приводу безпеки.

Довідка

16 серпня з порту Одеса вийшов контейнеровоз "Joseph Schulte". Він став першим цивільним судном, яке скористалося тимчасовим транспортним коридором, відкритим після виходу Росії з "зернової угоди".

Перехід "коридором2 відбувається на власний ризик.

Компанія подякувала всім причетним сторонам, які зробили можливим безпечний прохід вантажного судна. За даними українських джерел, воно перевозить понад 2100 контейнерів із близько 30 тис. тонн вантажів.

Німецькі експерти вважають, що росія не вжила спроб атакувати судно не в останню чергу з огляду на те, що воно належить ФРН, яка могла б різко відреагувати та прийняти нові рішення щодо постачання Україні додаткових озброєнь.

Додамо, що тимчасовий коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення Росії. Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації.

Зазначимо, що після виходу росії із "зернової угоди" судно востаннє виходило з порту Одеси 16 липня.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: