fbpx
Сьогодні
14:59 08 Тра 2024

В Євросоюзі пояснили, чому все ще визнають путіна "президентом" рф

English version here

У Європейській комісії пояснили, що Євросоюз не відмовився визнавати володимира путіна "президентом" російської федерації, оскільки щодо цього питання не змогли дійти консенсусу всі держави-члени.

Про це заявив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано на брифінгу в Брюсселі, пише ЄП.

Як зазначив спікер, ЄС як такий не має повноважень визнавати чи не визнавати чиюсь владу, а традиційно таке рішення ухвалють держави-члени.

"Звичайно, якщо 27 країн-членів одностайно кажуть, що вони не визнають легітимність представника країни, як це зробили у випадку лідера Сирії Асада чи диктатора у Білорусі Лукашенка, тоді ми можемо мати цю позицію.

У випадку Росії немає загальноєвропейської позиції ЄС, погодженої 27 країнами, яка б стверджувала, що ми не бачимо Путіна легітимним представником Росії", наголосив Стано.

"Фактом є те, що він сидить у Кремлі, і з Кремля він управляє найбільш насильницькою та жорстокою агресією у новітній історії Європи, агресією проти України", додав речник.

Спікер зазначив, що ЄС висловив консенсусну позицію щодо так званих "виборів президента" в росії у заяві від 18 березня, яку погодили 27 держав-членів.

У цій заяві Євросоюз розкритикував російські "вибори" як такі, що проходили з численними обмеженнями, без участі реальної опозиції й проводилися в тому числі на окупованих територіях України.

"Тому повторю – позиція ЄС щодо Білорусі, Сирії та Венесуели, до прикладу, була погоджена 27 країнами-членами щодо визначення того, як ми розглядаємо тих людей, що залишились при владі… У випадку Росії… немає загальноєвропейської позиції про те, чи ми визнаємо Путіна легітимним президентом", сказав Стано.

Він також запевнив, що участь кількох дипломатів ЄС у так званій "інавгурації" владіміра путіна напередодні не ставить під сумнів позицію Євросоюзу про підтримку України.

Нагадаємо, що 7 травня представники 6 країн-членів Європейського союзу мали бути присутні на інавгурації президента росії володимира путіна. Також на "інавгурацію президента" мав прибути посол від Франції.

Своєю чергою в Офісі Президента заявили, що 7 травня в Москві пройшов процес класичної російської коронації, а не інавгурації володимира путіна, оскільки він не став президентом, а залишається диктатором на сьогодні.

Як повідомлялось раніше, вибори президента росії відбулися із 15 до 17 березня 2024 року

Очікувано, путін здобув перемогу на президентських виборах у Росії 17 березня, зміцнивши й без того жорсткий контроль над владою.

Результат означає, що 71-річний путін вступить у новий шестирічний термін, обжене Йосипа Сталіна та стане лідером росії, який перебував на посаді найдовше за більш ніж 200 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: