fbpx
Сьогодні
20:23 03 Жов 2023

Байден обговорив підтримку України з союзниками

English version here

Сьогодні, 3 жовтня, Президент США Джо Байден провів нараду щодо підтримки України з партнерами та союзниками.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на заяву Білого дому, яку цитує телеканал CNN

"Сьогодні вранці президент Байден провів нараду із союзниками та партнерами, щоб скоординувати нашу постійну підтримку України", – ідеться в заяві.

Зазначається, що це сталося за кілька днів після того, як Конгрес США ухвалив тимчасовий законопроєкт про державні витрати, який, зокрема, не включав допомогу Україні.

На нараді були присутні:

  • Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо;
  • Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн;
  • Президент Європейської ради Шарль Мішель;
  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц;
  • Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні;
  • Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда;
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг;
  • Президент Польщі Анджей Дуда;
  • Президент Румунії Клаус Йоганніс;
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак;
  • Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна.

Крім того, Президент Польщі Дуда повідомив, що завершилася годинна телефонна конференція на запрошення Джо Байдена. За повідомленням Дуди, основною темою стала ситуація в Україні, Байден закликав продовжувати надавати допомогу країні. Дуда зазначив, що вони сповнені рішучості підтримувати Україну. Також він додав, що Польща одна з ключових країн з питань допомоги Україні.

Ситуація з допомогою США Україні

Проблема з подальшою допомогою США Україні виникла після того, як ультраправі республіканці почали блокувати прийняття бюджетних законопроектів на наступний фінансовий рік, вимагаючи урізати, на їхню думку, зайві витрати. Дійшло до того, що уряду США загрожував так званий "шатдаун" – припинення роботи.

"Шатдаун" в США

Загроза призупинення роботи уряду пов'язана з позицією ультраправих республіканців. Вони блокували ухвалення бюджетних законопроектів на наступний фінансовий рік, вимагаючи урізати, на їхню думку, зайві витрати.

У тому числі, вони виступали проти додаткової допомоги Україні. До останнього Білий дім намагався включити хоча б компромісні 6 млрд доларів для нашої країни до середини листопада, але ініціатива не змогла набрати достатньо голосів.

Ввечері 30 вересня Палата представників схвалила тимчасове фінансування уряду, щоб уникнути "шатдауну", який мав відбутися вже 1 жовтня.

Речник українського МЗС Олег Ніколенко зазначив, що ситуація із голосуванням за тимчасовий бюджет у Сполучених Штатх Америки й підписанням його главою держави Джо Байденом не вплине на надходження раніше оголошеної допомоги Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: